Rusofilův den

Rusové spřátelili se hned a sbratřili s námi a s Ilyry, považujíce se však potají za starší bratry, za poručníky naše.

Ruští panslavisté totiž dle svého pošetilého smýšlení i o nás i o Ilyrech se domnívají, že bychom rádi pod jejich vládou stáli! A pevně jsou přesvědčeni, že jednou všechny slovanské země v moci své míti budou!"

Napsal Karel Havlíček Borovský o Rusku v roce 1846 a platí to bezezbytku i dodnes. A přesto se v naší zemi najde stále dost pošetilců, kteří přes všechny negativní zkušenosti spojené s dobou kdy nás Rusko pod názvem SSSR okupovalo, drancovalo, nemilosrdně vykrádalo a stahovalo jako topící se hlouběji a hlouběji ke dnu, pořád věří v sen a v červánky přišlé z východu, řekl jsem si, že v kostce popíšu den takového rusofila. Abych tak i jemu samotnému objasnil, jak příliš sešel z cesty.

Podotýkám, že takovou osobu považuji za úchylnou, neboť dobrovolně konzumovat například dumku o Kovpakovovi v podání Alexandrovova souboru písní a tanců Rudé armády, předpokládá úpadek jak lidský, tak kulturní i hodnotový. Ale to jen pro začátek a úvod a pojďme do ložnice, kde rusofil ještě sladce sní svůj sen, když vtom – zvoní budík…

Rusofil se přetočí na bok a poslepu zmáčkne tlačítko svého elektronického budíku, který má v sobě americké tranzistory a na americkém displeji spatří digitální číslice s časem.

Poté sleze z postele, odšourá se do kuchyně, kde stiskne vypínač a do americké žárovky vpustí americký střídavý proud. Budiž americké světlo.

Pak otevře americkou chladničku a vytáhne z ní americkou limonádu a zažene žízeň. Chlazená Coca Cola, chutná totiž nejlépe.

Ze spíže si podá americký balený chleba. Vloží jej do amerického topinkovače a pomocí amerického střídavého proudu z něj učiní topinku, na kterou po americkém způsobu položí plátek americky balené šunky, kterou koupil v americké samoobsluze.  

Pak si uvaří americkou instantní kávu, vezme do ruky americký telefon a zavolá svému dítěti, které pracuje v Americe. Poté zapne americký počítačamerickým operačním systémem a pomocí amerického internetu si prohlídne americkým prohlížečem zprávy a připojí protiamerický komentář pod nějaký článek, napsaný americkým textovým editorem, protože mu to umožňuje americké pojetí osobní svobody v němž žije. 

Po snídani vloží špinavé nádobí do americké myčky, zamkne svůj dům pořízený na americkou hypotéku a vsedne do amerického automobilu. Předtím se ale samozřejmě nejdříve oblékne do americké módy a americké konfekce, nazuje si americké tenisky, aby byl in, vy plantážníci přece, ne?

Poté po americké dálnici dorazí do pobočky americké firmy, kde je zaměstnán a pobírá za svou práci konvertibilní měnu, která je mu zasílána na účet do americké banky. Nikoliv ruský rubl, či čínský juan, mešúrs.

Cestou zpět domů poslouchá americkou pop music a přemýšlí, jaký americký film si večer pustí na americkém DVD přehrávači a za těchto myšlenek zajede do garáže svého domu, vystavěného podle americké architektury.

Vejde do svého americky zařízeného bytu, pustí si americkou kabelovou televizi na svém americkém přístrojiamerickou plochou obrazovkou a dívá se na americkou televizi Nova, kde za celý den spatří jedinou ruskou věc a to Miloše Zemana, neboť jsou právě zprávy.

Tady rusofilův den, který prožil od prvního do posledního okamžiku obklopen americkými vynálezy a civilizačními výdobytky, jež ze života obyčejných lidí učinily příjemnou záležitost končí a rusofil upadá opět ve své sny v nichž se třpytí byzantské báně moskevských chrámů a on tančí kozáčka s kozákem, zatímco jeho kůň pije z Vltavy.

Nu vot – taky vám haraší a obdivujete onu říši z východu?

Pak byste ale měli odmítnout ony popsané americké věci denní potřeby, jakožto i ostatní americké vynálezy a kulturní plody a odstěhovat se do zemljanky, nazout si slaměné válenky, obléci si vatovaný kabát, zapálit si kozí nožku ubalenou z machorky do Pravdy a nalít do sebe flašku samohonky. 

Jako správný rusofil, který obdivuje ruskou, nikoliv americkou kulturu a způsob života.

Jinak budete vypadat tak směšně, jako Putin na Harley Davidsonu, či Miloš Zeman u korunovačních klenotů.

Protože civilizace a Rusko, opravdu nejde dohromady.

 

Miroslav Václavek

Šumperk   

 

 

Autor: Miroslav Václavek | čtvrtek 10.12.2015 6:15 | karma článku: 36,90 | přečteno: 3733x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Vážená paní Schillerová

18.1.2024 v 17:00 | Karma: 44,85

Miroslav Václavek

Nota Bene

28.12.2023 v 17:00 | Karma: 9,95

Miroslav Václavek

Takhle se na ty Romy musí!

20.12.2023 v 17:00 | Karma: 24,41

Miroslav Václavek

Barcelona, nebe na Zemi

30.10.2023 v 17:00 | Karma: 14,11

Miroslav Václavek

Ať žije svobodná Palestina!

9.10.2023 v 17:00 | Karma: 30,84

Miroslav Václavek

Nemám aplikaci Lidl

20.9.2023 v 17:00 | Karma: 39,24

Miroslav Václavek

Dny NATO Ostrava 2023

18.9.2023 v 17:00 | Karma: 24,64

Miroslav Václavek

Fremr

15.8.2023 v 17:00 | Karma: 23,21
  • Počet článků 726
  • Celková karma 26,51
  • Průměrná čtenost 2688x
Píšu, tedy jsem.
geovisite

Celková čtenost od založení blogu: 1 955 289