Rozdíl mezi Čechy a Němci

19. 12. 2017 6:00:00
Za pár dní budeme mít svátky vánoční. Dokonce napadlo i trochu sněhu a matička Praha je pocukrovaná jako vánoční cukroví, černošští naháněči z Václaváku do tamních hampejzů jsou jako čokoládové postavičky z vánoční kolekce

a nad tím vším se rozlévá světlo vůkol a nálada láká člověka k rozjímání. Inu, to ticho kdy kroky tlumí sníh je prostě kouzelné.

Tedy ani já nebudu stát stranou ticha a začínám rozjímat a psát, neboť mám nyní duši dárnou a náladu povznesenou nad domorodými záležitostmi. Tudíž si dovolím napsat takové to zamyšlení o rozdílech mezi dvěma národy v Evropě nejbližšími a nejbratrštějšími, tedy o rozdílech mezi námi a Němci.

Jakkoli se ti právě milý produkte nacionalisticko obrozenecko komunistického školství nepochybně zdá, že chlap se právě zbláznil, když tebe, který jsi přece u všech Jirásků a Alšů ztepilý blond Slovan úpící pod odvěkým krvežíznivým nepřítelem Germánem a dává tě s ním do přátelského vztahu, nic není pravdivější.

Neboť naše země, nyní hospodářský apendix Spolkové republiky Německo dokonale těží z této odvěké spřízněnosti a dnes kdy užíváme toho, že padly nesmyslné hranice vytvořené po roce 1918 se těšíme nejnižší nezaměstnanosti a největšímu národnímu rozkvětu v dějinách, spojeného s raketovým růstem platů, zaměstnaneckých benefitů, dnů dovolené navíc a jiných projevů zaměstnavatelské kultury, které sem především z Německa přišly v době velmi nedávné.

A tak si můžeme dovolit svými volebními hlasy zaměstnávat i taková individua jakým je momentální předseda vlády a jeho stroj s komunisticko fašistickými kolečky v hlasovacích převodech, protože jejich vliv na ekonomiku naší země je nulový a všechno důležité se tvoří mimo dosah těchto pomatenců i když vás budou přesvědčovat o opaku.

Naštěstí, protože naprosto drtivá průmyslová a obchodní bilance naší země se odehrává mezi německými a českými firmami zaměstnávajícími miliony lidí a politická scéna složená z náboženských sekt vlastněných asijskými majiteli, euroskeptiků, rusofilních a čínofilních bláznů na ni nemá ani marginální vliv.

Ale ani v historii tomu nebylo jinak. Naše země je totiž součástí západní Evropy a tudíž jejím základním stavebním kamenem od roku 864, kdy se skrze Velkou Moravu stala součástí karolinské říše a již tehdy byl jejím nejbližším partnerem její západní soused.

A stejně jako dnes i tehdy bylo Německo tím, skrze koho k nám přicházel technologický, sociální a kulturní pokrok, neboť s osadníky pozvanými středověkými českými panovníky do pohraničních hor přicházely nové způsoby zpracování přírodního bohatství, zemědělství a způsobu života.

Stačí také pohlédnout na již zmíněnou Prahu, klenot multikulturní středověké Evropy s její Svatovítskou katedrálou jejímž předním stavitelem byl Němec Peter Parler, později bůhvíproč přivlastněný jako Parléř, jež se tyčí jakožto svědek mých slov nad českou obilnou pánví.

I když nejoblíbenější město Karla IV., nebyla Praha ale Norimberk, kde se zdržoval nejčastěji, což na její kráse ovšem nic neubírá, pouze stírá něco pelu na pohádkách a báchorkách jimiž je domorodec indoktrinován od kolébky do hrobu.

Ostatně nejlépe je zajet si třeba do Ruska a poté do Bavorska, aby bylo zřejmé kde máme své nejbližší příbuzné a kulturní kořeny. Mezi něž patří jak dechovka, tak pivo a šnaps a pečená kolena a mentalita rovněž. Což platí o stejně identickém selhání pokud o totalitní režimy jde protože jsme si je dobrovolně zvolili téměř totožnými procenty se stejně tragickými důsledky.

Ale abychom se vrátili k tomu o čem píšu v názvu článku. Tedy nikoliv k tomu, co nás s Němci spojuje, ale k tomu co nás rozděluje a k čemu vám tedy musím říci jednu krátkou story.

Jistě všichni znáte eBay, tedy internetovou aukční aplikaci kde seženete téměř vše. A tam jsem bratru asi před deseti lety i já sehnal, co jsem potřeboval a shodou okolností to bylo v Paderbornu. Tedy v Německu. Prodávající poté, co zjistil, že jsem z Česka nejdříve lehce znejistěl, čemuž se nedivím, ale nakonec jsme se dohodli, že já mu zašlu nejdříve peníze a on mi, poté co mu částka dorazí domů zase kýžený předmět.

A to včetně částky za dopravu, tedy poštovného.

I aj stalo se. Do Německa odešly v obálce mé lóve a do vlasti dle vyjádření prodávajícího po jejich doručení vyrazil balík s předmětem. I jaké však bylo mé překvapení, když mi téměř vzápětí po tomto sdělení do mailu přišla zpráva, že prodávající Němec nakonec – vzhledem ke své vrozené spořivosti, kterou máme také totožnou – sehnal poštovní službu o dvě eura a nějaký ten cent lacinější než byla jeho původní kalkulace i pídil se potom, zda mi má onu částku poukázat na mé bankovní konto.

Čehož jsem se upřímně vyděsil, neboť by mne taková transakce téměř zruinovala protože za mezinárodní převod – a to dodnes – bych byl českou bankou exemplárně potrestán astronomickou částkou a tudíž také i za německou poctivost.

Tedy kýho šlaka, ďas aby spral neznámého skopčáka z Teutoburského lesa! Ale nakonec jsem nalezl řešení a zvolil stejnou cestu platby jako předtím a z Německa mi za pár dní přišla obálka s dvěma eury a nějakým tím centem k tomu.

A zde máš milý čtenáři popis toho, co nás bohužel ještě doposud dělí od Němců a co je zároveň příčinou toho, že Německo, ale nejen Německo je úspěšnou, bohatou, hezkou, čistou a upravenou zemí s příjemnými lidmi, kde člověk nemusí marnit devadesát procent času, energie a myšlenek na něco tak základního a samozřejmého jako je to, že nebude okraden, obelhán, odkloněn či vytunelován.

A to prosím na všech úrovních, co jich moderní stát má.

Občas se mi zdá, že snad ta nejpříznačnější analogie – byť je zajisté velmi přitažená za vlasy - pro naše odmítání německé slušnosti a civilizace je ta s „Palestinci.“

Ti také žijí v přímém kontaktu s mírumilovným, bohatým, demokratickým a krásným Izraelem a jejich odpovědí je naprosté odmítání toho, co by měli přijmout pokud chtějí žít jako skuteční lidé. Protože je onomu odmítání kdosi naučil. Už tak dávno, že sami nevědí kdo.

A přitom stačí konečně nebát se nekrást.

Jenže bojíme se a krademe.

A přitom je to tak jednoduché.

Stačí začít u poštovného...

Tak hezké Vánoce.

Miroslav Václavek

Šumperk

Autor: Miroslav Václavek | úterý 19.12.2017 6:00 | karma článku: 36.52 | přečteno: 5764x

Další články blogera

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 39.12 | Přečteno: 3515 | Diskuse

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 663 | Diskuse

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 25.31 | Přečteno: 561 | Diskuse

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 759 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.59 | Přečteno: 387 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 1075 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...