Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blues Alive 2018 zemřel, ať žije Blues Alive 2019!

I když se měsíc listopad vyznačuje chmurami, plískanicemi a činou, slotou a psotou, kdy ani pejskař by svého psa ven nevyhnal a slunce je kdesi daleko za mraky a k zemi se snáší neproniknutelná opona deště, mlhy

a brzkého soumraku tak u nás v Šumperku tomu tak rozhodně není.

Ale je tomu úplně naopak, celé město se rozsvítí, rozzáří, zkrásní a naplní se zvláštní atmosférou. Atmosférou očekávání, setkávání a jedné velké a krásné kolektivní duše, protože je tady opět Blues Alive. Blues Alive je festival vyrostlý na skromných základech v počátcích devadesátých let, kdy se díky tvrdé práci všech zúčastněných z původně malé sněhové kuličky stala sněhová koule valící se dolů a nabírající do sebe ty nejlepší z nejlepších muzikantů tohoto žánru.

A dnes, kdy je mu už blues samotné, jakkoli jde o širokou řeku, větší než Mississippi, Volha, Dunaj a Amazonka již malé, s sebou bere i hard rock, blues rock, jazz a nezastaví se ani před Saharou odkud nám letos přinesl sondu do hlubin blues, když nám Blues Alive naservíroval nefalšovaný beduínský big beat, starý snad jako lidstvo samo.

A nejen Tamikrest, ale i širokou plejádu těch nejvýznamnějších umělců blýskajících se jak cenami Grammy tak i těch nejprestižnějších bluesových ocenění. Úplná přehlídka maršálů a armádních generálů muziky, na které stojí i dnešní pop music o muzice rockové už vůbec nemluvě.

Ale na Blues Alive není úžasná jen hudba, která duní, tepe, padá z nebe, prší, vane nebo dusá rytmem pracujících otroků na bavlníkových plantážích, ale zároveň i to, jak neuvěřitelně se mění tvář města, jak se ulice jindy plné lidí s prázdnem nebo naštvaností v rysech zaplní lidmi s jiskrou v očích, optimistickým tónem v hlasu a pokaždé se zdá, že do našeho krásného sudetského města, odkud se ale spíše prchá pryč, přichází radost sama. Protože k nám přijíždí celá Evropa.

A nebylo tomu jinak ani letos, kdy jsme u šumperského divadla vzpomněli dvacátého devátého výročí naší revoluce, s kterou do naší země po dlouhých a strašných padesáti letech diktatur, nejdříve té nacistické a poté té komunistické, která ji kontinuálně nahradila, přišla svoboda. Kdy se z onoho, dříve jenom šeptaného slova stal zázrak, který žijeme. I když pravda, mnozí ji odmítali a odmítají přijmout a vůbec vzít na vědomí a raději žijí za pomyslným ostnatým drátem dál. Nu vot…

Pak bylo nádherné jak se u naší skupinky, která zpívala hymnu, a Modlitbu pro Martu zastavovali lidé mířící na právě začínající koncert bluesového maratonu a přidávali se k nám a dokonce se nám dostalo pozdravu od „pražské kavárny,“ tedy od lidí z Prahy, kteří si nejdříve mysleli, že je šálí zrak, že vůbec někdo zapaluje svíčky světlem svobody tak daleko od civilizace, aby ji předal dál a aby tak ubylo i tmy, že si Pražáci utírali slzy dojetí.

No a Šumperáci k nim neměli daleko. Protože my součástí civilizace jsme. A dokonce na ten necelý týden jsme jejím středem. Tedy té civilizace bluesové a hudební a kulturní. A to minimálně středem evropským. Protože festivalu Blues Alive se letos dostalo pocty nevídané, neboť byl oceněn úplně tou nejvyšší poctou, tedy oceněním Blues Music Award, které se někomu, kdo má co do činění s blues vůbec může dostat.

A pokud jde o letošní vystupující, pohleďte sami, otevírají se před vámi nebesa a před vás na zem sestupují tito nebešťané: čtvrtek -  Southern Avenue, Joan Osborne Sings the Songs of Bob Dylan a Ana Popovic.

Pátek - King Bee,  Rev. Sekou, North Mississippi Blues Project feat. RL Boyce, Kenny Brown and Robert Kimbrough, Joe Louis Walker.

Sobota - Mississippi Mixtape, Welch Ledbetter Connection, Tamikrest,  The Rick Derringer Band, Fantastic Negrito.

Přičemž autor článku byl přitom v pátek a v sobotu a rovněž musí dodat i to, že po ukončení koncertu to nekončí, ale v mnohém vlastně začíná, protože se jde pařit a jamovat na Holbu, kam přicházejí mnozí tihle zmínění a kde se hraje až do rána. A jak to funguje!

Z čehož plyne jediné, nenechejme se rozdělit, nenechejme se ovládat na základě pradávného Divide et impera, ale buďme si navzájem bratry a žijme v blues. A i kdyby se to přesto někomu občas povedlo, rozhádat nás, pusťte si nějakou pořádnou pecku, pořádně to oroštujte. Píchněte si do žil protijed té nejlepší americké kultury, nabijte se americkým optimismem a stanete se imunními vůči mnoha epidemiím a morovým nákazám, které řádí v kulturním a nejen v kulturním životě naší země.

Ač jde o třeba mor michalens davidensis nebo antrax zemanensis. Na tyhle viry a bakterie totiž odjakživa nejlépe působí penicilin Made in U.S.A.  

Baťa kdysi říkával: Nečtěte ruské romány, způsobí vám trudnomyslnost. A já s tím souhlasím a doplňuji: Poslouchejte americkou muziku a budete happy. A když budete happy vy, bude happy i vaše okolí a blízcí a za pár let to tady nepoznáme. V dobrém samozřejmě.

No, a protože jste byli hodní a dočetli jste všechno poctivě až sem, tady máte něco z té nádhery. A jak se oznamovalo dříve, když zemřel panovník:   Blues Alive 2018 zemřel, ať žije Blues Alive 2019!

Protože už se na něm maká!

Miroslav Václavek

Šumperk

Autor: Miroslav Václavek | sobota 24.11.2018 6:15 | karma článku: 8,77 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Jak se může na homofobním Slovensku stát prezidentem homosexuál?

Příčina toho, proč se Fico s Pellegrinim angažují v politice je evidentní. Jde o řemeslné zloděje a příslušníky organizovaného zločinu, kteří rozkradli celé Slovensko a nyní jim tak nehrozí kriminál,

10.4.2024 v 17:00 | Karma: 24,73 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma: 39,18 | Přečteno: 3644x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 30,51 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma: 25,54 | Přečteno: 667x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč