Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme za komunistů sestřelili velení sovětské tichomořské flotily

Venku je listopad, brzy se stmívá, prší a je víc času na čtení. Tedy přijměte pozvánku k příběhu, ve kterém vás seznámím s tím, jak jsme usekli hlavu hydře sovětských strategických sil. 

Je pošmourné ráno sedmého února roku 1981 a na letištní ploše Puškinského letiště v tehdejším sovětském Leningradu je nastoupena tehdejší elita sovětských ozbrojených sil, nejvyšší důstojníci a velitelé sovětské Tichomořské flotily.

Minulý týden totiž probíhalo štábní cvičení v prostorách Námořní akademie, které mělo prověřit stupeň koordinace mezi jednotlivými složkami této zbraně a nakonec bylo konstatováno, že soudruzi maršálové jsou připraveni na výtečnou a dostalo se jim pochval z těch nejvyšších míst. 

Na jedné straně tedy stojí špalír maršálů a generálů a naproti nim zase nejvyšší straničtí, vojenští a státní činitelé města nesoucího název jednoho z největších zločinců, tedy V.I. Lenina. 

S každým projevem a vzájemným rozloučením stoupá přítomným pára z úst a je nutno říci, že kdyby prošla onou proslulou trubičkou na detekci alkoholu tak zezelená jak brčál, protože je jednak šest pod nulou a také se slaví úspěšné zakončení cvičení a vodkou se nešetří. 

Tak ještě poslední zasalutování a poslední maršál na němž je zlata jako na Tutanchamonově mumii nastupuje do letadla, kterým je sovětská létající rakev TU-104 začíslené v sestavě námořního letectva a zavírají se za ním dveře od této létající hrobky.

Tohle sovětské letadlo má mimořádně špatnou pověst i na sovětské poměry, protože padá jako mouchy po zimě a letět s ním je jako zahrát si ruskou ruletu. Ale v případě této dekapitace, kdy smrtka ušmikla hlavy třinácti maršálům a několik generálům a spoustě dalších důstojníků a jejich rodinným příslušníkům tenhle aeroplán nehraje roli. Pouze takovou, že je to okřídlený pohřební vůz.    

Protože jak užaslá delegace mávající letadlu s nejvyšším velením sleduje, tak letadlo byť ještě nedosáhlo vzletové rychlosti se náhle staví na zadní, jako jankovitý kůň a vystřelí téměř kolmo k šedému nebi a stojí v něm kolmo padesát metrů nad zemí a přihlížející v duchu peskují pilota za tu frajeřinu, kterou se podle nich chce blýsknout před sovětskou smetánkou. 

Když vtom se náhle stočí na pravou stranu, míří k zemi jako kámen, obrací se, až křídlem křísne o promrzlou zemi a vzápětí se roztříští na milion kusů a mizí v jednom oslnivém záblesku, kdy explodují jeho zásoby paliva, jímž je nacucáno na osmi a půl hodinový zpáteční let do Vladivostoku jako houba.

Šok, který přichází je drtivý a strašlivý a je zahájeno vyšetřování, které bylo nejdříve vedeno na podezření z terorismu, který spáchala některá z mocností západního světa, protože tomu tak velí všudypřítomná sovětská paranoia, ale po vyhodnocení záznamu o letu a hovorů v kabině je pachatel  záhy odhalen a Spojené státy to nejsou.

Protože pachatelem je to, že cestující nedbali pokynů pilota, kterým byl velmi zkušený podplukovník, aby se rozmístili rovnoměrně po kabině, ale shlukli se vzadu v ocasu letadla, neboť přední část si pro sebe vyhradila maršálská elita. Což jim samozřejmě nevadilo, protože mohli i nadále nerušeně tankovat své palivo, tedy vodku. 

Ale nejen to bylo příčinou této katastrofy. Protože v dobách všeobecného nedostatku a neschopnosti zásobit prodejní síť v celém SSSR, byly po dobu onoho týdne vykonávány nájezdy na leningradské obchody pro vjerchušku a v útrobách letadla se začaly shromažďovat televizory, lustry, bedny s pomeranči, oblečení, boty a jiné zboží včetně několika půltunových rolí papíru, které byly umístěny  v uličce a také nábytek. 

Zvláště ten, který byl v oněch dobách vyráběn u nás byl populární a tak není divu, že letadlo ztěžklo natolik, že je vůbec zázrak, že se odlepilo od země. I když tedy pro ně smůla. Neboť jak se dalo do pohybu, jeho přetížená zadní část byla příčinou toho, že byl vytvořen nežádoucí vztlak, který vedl ke startu v ještě nedostatečné rychlosti a pak se stalo i to, že role papíru se daly do pohybu čímž ještě vychýlily těžiště a poslední hřeb do letu zatloukl československý nábytek, jež se sesypal důstojníkům do klína a postavil letadlo na nohy. 

Pilot nemohl dělat vůbec nic. Z letadla při havárii vypadl ven jediný důstojník, který cestou do nemocnice s polámanýma nohama a páteří a popálený bez ustání drmolil jedině: "Křičeli, strašně křičeli," než cestou zemřel. 

V letadle zahynulo celkem padesát příslušníků nejvyššího velení sovětské Tichomořské flotily, včetně 13 admirálů a 3 leteckých generálů, 11 kapitánů 1. stupně, jednoho plukovníka, 13 vyšších a nižších důstojníků (včetně posádky letadla), praporčíka, praporčíka a staršího námořníka a několika manželek a dětí.

Tedy náš československý nábytek byl přitom, když došlo k naprostému ochromení sovětské Pacifické flotily, tedy i ponorkového loďstva s balistickými raketami na palubách a jak se ruská generalita vyjadřuje, k zacelení této díry ještě zcela nedošlo.

Inu, kdo s čím zachází tím také i schází. Když byl pohřeb tak smuteční hosté museli před obyvateli Leningradu tajit na jaký pohřeb to jdou, protože všechno bylo přísně utajeno. A to natolik, že vdovám se dostalo oficiálního oznámení o smrti jejich manželů, až v roce 1997. Že byl velitel Tichomořského letectva vyhozen je nasnadě, i když byl 6 000 kilometrů daleko. 

Oficiální památník byl odhalen až v roce 2017. 

   

Miroslav Václavek

Šumperk     

 

   

 

  

Autor: Miroslav Václavek | středa 15.11.2023 17:00 | karma článku: 23,46 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Jak se může na homofobním Slovensku stát prezidentem homosexuál?

Příčina toho, proč se Fico s Pellegrinim angažují v politice je evidentní. Jde o řemeslné zloděje a příslušníky organizovaného zločinu, kteří rozkradli celé Slovensko a nyní jim tak nehrozí kriminál,

10.4.2024 v 17:00 | Karma: 24,73 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma: 39,18 | Přečteno: 3645x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 30,51 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma: 25,54 | Přečteno: 667x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...