Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Drazí spoluobčané,

v nedávné době jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku, to jest, dekrety prezidenta Československé republiky. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938 a 1939. Vědom si neblahých zkušeností národa, zejména z druhé světové války, zanechávám Vám odkaz, ve kterém Vás varuji před možnými dalšími požadavky za znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu na základě mých dekretů z naší republiky odsunuti.

Může se stát, že mé dekrety vydané z rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války, budou odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné.Může se stát, že se najdou „čeští vlastenci“, kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat, a že budou nakloněni otázce jejich návratu.

Nenechte se oklamat a jejich návratu nedopusťte. Hitlerové odchází, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává. Mohou se najít i vlastizrádci, kteří budou opět usilovat i o odtržení Slovenska od České republiky. Bylo by to pošlapání odkazu našeho prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka a spoluzakladatele M.R.Štefánika. Vedlo by to k zániku obou našich národů.

Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost a potrestejte všechny případné vlastizrádce ať je to kdokoliv, a v kterékoliv době.“

Váš dr. EDVARD BENEŠ Praha, květen 1947

0 0
možnosti
Foto

Pane Václavku - díky za tenhle článek... ;)

1 0
možnosti
Foto

R^ Pane Václavku, karma - a díky R^!

1 0
možnosti
VF

Já si říkám, že na to, jak to všechno popisujete, to nebylo zas tak kontraproduktivní, když tady o tom teď můžeme psát. Jinak by mě zajímalo, jak by si to "osvobozování" kdo představoval. Asi když vás ze zemljanky vyženou nějaký němci plamenometem, tak je po iluzích...

1 0
možnosti
PI

P64e40t14r 69I37s80k95r92a

13. 5. 2014 17:30

Pane Václavku, karmaR^

1 0
možnosti
VK

To není omluva, ale tak se za II. SV chovaly všechny armády. Japonci v obsazené Číně, Rusové při postupu Evropou. Ale i Francouzi a Američané v téže Evropě. Tyto "západní" armády znásilňovaly ženy dokonce se souhlasem svých vysokých a nejvyšších velitelů jaksi "za odměnu", tj. jejich velitelé takto amorálně motivovaly své vojáky ke splnění bojových rozkazů (viz román Alberta Moravia z roku 1957 Horalka, který zfilmoval v r. 1960 režisér Viktor de Sica). Podobný souhlas se znásilňováním dokonce i osvobozovaných Francouzek dostaly i expediční vojska před vyloděním v Normandii. K dalším případům masového znásilňování (se souhlasem nejvyšších velitelů všech válčících stran!) běžně docházelo i za nedávných balkánských válek, tj.  téměř půl století po konci druhé světové (vynikali v nich zejména Chorvati a bosensko-muslimské oddíly). O současných případech v Africe ani nemluvě.

o......:-(......o

1 3
možnosti
BT

víte když budete lhát tak vaše argumentace bude nedůvěryhodná a vy budete za lháře

2 2
možnosti
VO

V51i26t 19O73t62a46h98a87l

12. 5. 2014 12:18

http://cs.wikipedia.org/wiki/Masakr_v_My_Lai

Ještě že nás tihle hodní kapitalističtí kluci před těmi zlými komouši ochrání, nejlépe napalmem a agentem orange.

Jakákoli armáda je složená s jednotlivců. Velké procento rudé armády v té době byli posbíraní (a často i násilím naverbovaní) negramotní vesničané, co je naučili mačkat spoušť a kterým často Němci pár měsíců před tím vyvraždili rodiny podobným způsobem. Značná část z nich ani nevěděla, na jakém území je. Dobyli území a civilisti na ně mluvili pro ně neznámou řečí. 

Myslíte, že jejich velitelé byl nějaký výkvět intelektu? Po předválečných čistkách byl důstojnický sbor RA v tak zbědovaném stavu (kdo nebyl bolševik, nemohl mít frčky, bývalí důstojníci byli posláni do gulagu nebo do důchodu) takže tam to bylo taky o konkrétních lidech a ano, řada z nich páchala válečné zločiny na dobytých územích a část z nich pak byla za ně popravena. 

Stejně tak se spousta těch vojáků i velitelů chovala k  civilistům slušně. (Nezapomínejte, že z pohledu ruských vojáků jsme nebyli "osvobozováni od Německa" ale jednalo se o dobývání území, které se "dobrovolně" k Německu připojilo.) 

Není to omluvitelné jednání, ale z lidského hlediska pochopitelnější, když zločiny tohoto typu spáchá někdo formou oko za oko/zub za zub - než když toto páchají hrdinní USA osvoboditelé ve státech, které je nikdy nenapadly, jen prostě mají tu smůlu, že mají moc ropy atd... A opět jde o selhání jednotlivců.

3 7
možnosti
Foto

A proč armáda Spojených států amerických na našem území nepáchala totéž co Rudá armáda? Když jsou všechny armády údajně stejné. A stejně tak armáda rumunská a polská, které nás rovněž osvobozovaly.

6 2
možnosti
TB

Nevím jak to bylo jinde, ale za mnohem menší přestupky než tu uvádí autor byli ruští vojáci popravováni zastřelením.V

2 2
možnosti
VD

Pokud byli Američani měli velmi málo vojáků na to, aby obsadili celou ČSR někdy do 6. května, jak píše autor. I když proti osvobození Plzně SSSR nic nenamítal (Cheb byl osvobozen už 25. dubna), zvládli to až 6. května.

Při dané rychlosti postupu by v Praze byli s trochu štěstí 7. května. Hranice obou zón by se tedy posunula přibližně na hranici Čech a Moravy. Představu nějaké hysterické reakce SSSR, která by rozpoutala okamžitě další pokračování války si dovolím vyloučit, na to byl SSSR vyčerpaný a Západ kontrolující většinu Německa měl jasnou převahu.

Podstatné je, že USA takto postupovat NECHTĚLY. USA nás vojskům SSSR dobrovolně nechaly. Pokud jde o Vlasovce, jejich vyvraždění vyvolalo spory i uvnitř SSSR a vedlo nejdříve k odstoupení a později k smrti formální hlavy státu, Kalinina.

0 1
možnosti
JB

J46a55n 20B55u75r29i39a63n

12. 5. 2014 9:55

USA především chtělo, aby SSSR začlo bojovat proti Japonsku. Proto se Američané drželi dohodnuté linie.

Jinak Praha se v podstatě osvobodila sama za pomoci Vlasovců. Ale to se pak už moc neříkalo.

3 0
možnosti