Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stalo se asi spoustu zločinů, to bude pravda. První dny, týdny a měsíce po válce musely být bláznivou dobou v mnoha směrech a těžko dneska hodnotit, proč zločiny nebyly stíhány atd. Přesto mi Váš článek přijde jako dopředu a šmahem odsuzující všechny vojáky Rudé armády. Těch obyčejných Rudoarmějců umřelo mnoho při osvobozování našeho i jiných území a těžko těm obyčejným vojákům dávat za vinu, že měli ve vedení Stalina, jednoho z největších masových vrahů v dějinách, a že jejich ministrem zahraničí byl Molotov. Krom toho byly i případy, kdy se i Američané na osvobozeném území těsně po válce nechovali dobře a asi kvůli tomu nebudeme všechny Američany považovat za lotry, že?!

0 3
možnosti
JB

J24a17n 51B73u96r22i70a59n

12. 5. 2014 10:03

Pane Šnobře - můj děd, sedlák, byl za 1.světové v ruském zajetí (uměl tudíž rusky ale i německy). Když Němci v 45. ustupovali, chovali se v naší vesnici slušně. Ale říkali - nás se nebojte, dejte si pozor na Rusy. A měli pravdu. Dědu málem zastřelili, když se nechtěl nechat okrást, naštěstí utekl a našel nějakého důstojníka, který naopak chtěl na místě zastřelit kradoucí vojáky. Ženy se musely schovávat apod.

Netvrdím, že Němci byli neviňátka, ale pokud se nejednalo o jednotky fanatiků typu SS, tak to byli normální lidé.

Rudá armáda byla naopak všeobecně sebrankou.

3 0
možnosti
Foto

Jsem rád, že se najde někdo, kdo dokáže otevřeně pojmenovat fakta. Kdo dokáže nahlížet události v historických souvislostech. Kdo se dokáže ohradit proti oficiální propagandě. Kdo dokáže položit zásadní otázky. Dá se vůbec změna jedné nelidské diktatury za jinou nelidskou diktaturu nazvat slovem "osvobození"? Dají se ignorovat válečné zločiny Rudé armády na jimi dobytých územích, jen proto, že čirou náhodou šlo o armádu na straně vítězů? Tyto otázky se považují za jaksi neslušné. Nicméně odpovědi na ně jsou stejně podstatné jako kterékoliv jiné odpovědi. A když nebude nikdo tyto otázky nahlas a veřejně pokládat, stejně se na jejich znění nic nezmění. Tento článek není žádnou urážkou padlých v 2.světové válce. Naopak. Právě omlouvání válečných zločinů a zločinců, je velkou urážkou těch, kteří byli oběťmi těchto zločinů, bez ohledu na to kdo je spáchal. Protože zločin je adresný, má viníka a oběť. Žádná kolektivní vina neexistuje. Nelze schvalovat zločin na nevinném člověku jen proto, že dotyčný hovořil jiným jazykem než pachatel. A nelze ospravedlnit zločin na neviném člověku legalizováním pomsty jako aktu spravedlnosti.

8 4
možnosti
VD

Pokud neexistuje kolektivní vina, potom pan Václavek nemá pravdu, protože on považuje ruský národ za kolektivně vinný.

0 3
možnosti
BP

Rád bych jenom podotkl, že zatím co nacismus ma zhruba ˇ40 mil. obětí což je hrozné číslo, komunismus těch obetí má 100 mil.

a norimberský proces mhl poprvé potrestat válečné zlčince podle práva jak si ho dnes představujeme, nicméně právě díky odsouzení lidí typu Donitze se stal soudem který ukazoval jakým způsobem se bude sovětská spravedlnost ubírat.

nicméně článek velmi zajímávý, dekuji autorovi zajímavě strávený čas

5 1
možnosti
VO

V66i74t 28O63t38a48h44a23l

12. 5. 2014 10:41

Zkuste ještě prosím přidat, kolik miliónů obětí jde na vrub církve, všechny pogromy a křižácké války ve jménu víry, upálené a ukřižované "kacíře", převracení pohanů na víru. Nacisté i komunisté jsou proti nim břídilové. 

V zásadě si myslím, že kdyby se nacisti a komunisti za své zločiny omluvili, mohli by dostat taky solidní restituce za majetky, které měli v určité době ve svém vlastnictví. Aspoň u církve to tak funguje.

2 2
možnosti
ZM

Václavku, kdyže vás to pokousal Honza Cígler?

3 2
možnosti
JC

Vzájemná infikace.

0 1
možnosti
PV

Na tomhle článku je vidět, že i svoboda slova má svá úskalí. Jsou mezi námi inteligenti...

8 3
možnosti
Foto

Však ty bys už věděl jak se mnou zatočit, viď? Ale nemůžeš :-)

4 1
možnosti
Foto

V11í64t 21H55a34s35s49a57n

11. 5. 2014 10:40

Stydím se za rusofoby typu Štětina, Uhlíř, Schwarzenberg, Kocáb, Dobrovský, Liška a Bursík, jelikož na jednu stranu mají plnou pusu lidských práv menšin, zúčastňují se antifašistických demonstrací (jen proto, aby se tam zviditelnili, tam řeční proti principu kolektivní viny uplatňovaném na Romech a na jiných menšinách), a ve skutečnosti nedělají nic jiného, než se to samé vůči čemu protestují, nestydí vztáhnout vůči řadovým Rusům. 

Uvědomte si laskavě, že Ti mladí ruští kluci tenkrát vojáci nemohli za to, kdo je sem tehdy poslal a nebýt jich, tak tu teď nejste a nepíšete podobné propagandistické pindy.

Styďte se za nenávistný a propagandistický článek, který jste napsal!                        VH

13 11
možnosti
Foto

"V jedné místnosti bylo nalezeno sedm zabitých civilistů, včetně dvou starších žen, dvou mužů, a chlapce asi 14 let starého. V rohu byl nalezen skrčený asi devítiletý chlapec s rozdrcenou lebku, a asi patnáctileté děvče s přelámanými pažemi a břichem rozpáraným bajonetem s řezem sahajícím od hrudníku po břicho, dolní část jejího těla byla obnažena. Asi osmdesátiletý muž ležel zastřelen před dveřmi". Gettendorf, Prusko, zpráva velitelství armádní skupiny Sever o "osvobození" 10. Sovětským tankovým sborem, 2. února 1945

7 0
možnosti
VD

Gettendorf byl německy mluvící obcí, s největší pravděpodobností. A to, co dělali předtím Němci Rusům o pár desítek km na východ, se od tohoto moc nelišilo.

1 1
možnosti
Foto

"Část civilistů, většinou ženy a děti, zapřáhli vozy a snažili se uniknout, ale z mnohých se poté co bolševici zahájili palbu, staly živé pochodně. Jen několika se podařilo zachránit. Mrtvoly žen, starších osob, a dětí, spolu s horami šatů a převrácených vozů, se rozprostíraly od strany silnice až k obzoru." Svědectví o tom jak tankisté 5. gardové armády polili prchající civilisty benzínem a zahájili do nich palbu.

7 1
možnosti