Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

nedávno jsem viděl sovětský velkofilm - bitva o moskvu. a řeknu vám, že když potom srovnáte to, na co se koukáte s historickou skutečností, začnete trochu více chápat ruského mužika. Celý život mu lžou a jemu potom nezbývá než věřit vrchnosti. že dodnes spousta lidí v rusku vzhlíží k masovým vrahům - leninovi, stalinovi a mnoha dalším - je práce naprosto geniální propagandy, vymývání mozků, státního terorismu a nadřazení zrůdné ideologie nad všechno ostatní. když vidíte umělecky zpracované fakta , kdy stalin je vykreslován jako geniální vojevůdce, otec všech vojáků , lidumil, stratég světového ne li mimozemského významu a proti tomu postavíte fakta, kdy obrovské masy špatně vyzbrojených nebo vůbec neozbrojených vojáků hnali proti tankům wermachtu a přitom jim stříleli do zad trestná komanda nkvd - tak začnete chápat i současnou snahu kremlu a putina o omezení internetu... tupé stádo se vždycky ovládá jednodušeji a rusům bude odepřeny informace a znalosti, zase vynesou do svého čela někoho podobného leninovi či stalinovi. možná to bude již putin a možná se budeme divit, co v tomto mužikovi dlouhé roky dříme.

20 3
možnosti
JP

Když už tady kritizujete Rudou armádu, podívejte se taky na vojáky USA. Myslíte, že oni neznásilňovali a nestříleli civilisty?

6 11
možnosti
PU

P30e14t26r 19U19h44e17r

6. 5. 2014 13:03

máte o tom někde nějaký záznam? ze zkušeností mé rodiny vím, že američtí vojáci byli velmi přátelští, rozdávali cigarety, žvýkačky, čokolády...neloupili, nedrancovali...možná k nějakým excesům došlo, ale já osobně o nich nevím....pokud víte vy, rád se nechám poučit...

9 3
možnosti

Za současné krize na Ukrajině stojím proti Rusku, ale tenhle článek mi připadá jako tvrdá agitka.

Rudá armáda se samozřejmě dopustila excesů. Byly tam případy krádeží, znásilnění, vražd, ... . A nebylo jich málo. Ale na druhou stranu, je to bohužel za války normální a nevyhnulo se to ani spojencům. Ale bordel nebyl rozhodně pravidlem, jak se autor snaží podstrčit. Co jsem si tak přečetl, sice byl jeden na jedné vesnici ustanoven (a hned je tato vyjímka citována jako pravidelné chování Rudé armády), ale pak přijel velící důstojník a pár vojáků bez soudu zastřelil. Věřím, že na dobytých nepřátelských územích to bylo kapku jinak. Tam zvěrstva ledaskdy nebyly neoficiálně zakázány.

3 1
možnosti
VO

Moje babicka byla zaprisahla komunisktka a obdivovatelka SSSR a i presto rikala, ze rudoarmejci se chovali pri osvobozovani jako prasata. Mozna to bylo tim, ze i nas povazovali za valecnou korist, kazdopadne vsak k idealistickemu obrazu, jak nam bylo nasledujicich 40 let vtloukano do hlavy, melo osvobozeni rudou armadou nejspis daleko.

5 2
možnosti
AN

Tak němečtí vojáci možná byli disciplinovanější, ale o tom, co prováděli Němci s lidmi v koncentrácích se už moc nepíše. Cca před třemi roky uváděla ČT2 sérii dokumentů s výpověďmi lidí, kteří přežili německé koncentráky a to co tam Němci dělali za zvěrstva, nad tím se tajil dech. A nebyli to přitom žádní primitivové, ale vzdělají lidé, kteří takové hrůzy dělali.

5 1
možnosti
ZB

Je dokázáno, že se všichni lidé chovají podobně, nezáleží na vzdělání. Pokud někdo dostane moc, pak se z něj stává někdo jiný. Tedy to neplatí absolutně, ale většinou.

2 0
možnosti
JJ

J35a45n 98J84o95š15t

6. 5. 2014 11:56

Takže 8. 5. oslavíme osvobození ČSR americkou armádou, aby (tentokrát na východ) pootočené hrozící stádečko mělo pocit, že zase stojí na té správné straně a zase mají pravdu ?

P.S. Vůbec však tímto nezlehčuji fakta autorem v blogu zmíněná !

2 4
možnosti
MN

Myslím, že zveřejnit tento článek k výročí osvobození asi autora charakterizuje.

Válka je válka a dějí se různé věci. Ale pokud by k osvobození nedošlo nevím jak by to s naším národem dopadlo.

Stačí zajít na vojenské  hřbitovy a podívat se kolik tam leží tísic vojáků Rude armády. Stačí  ostravská operace nebo urputné boje o Brno. V Čechách toho moc nebylo.

Ti mrtví za válku nemohli.

8 5
možnosti
BT

kdy by bylo vhodné takový článek uveřejnit? nebo raději vůbec o takových věcech nemluvit?

5 3
možnosti

dejte nekomu nekontorolovanou moc, a velmi pravdepodobne se bude chovat jako prase

22 0
možnosti
FS

Autor se snaží za každou cenu dehonestovat největší podíl sovětských vojsk na ukončení největší vojenské tragédie.Možná,že kdyby to tak nedopadlo,tak už by jeho rodina neexistovala.

6 23
možnosti
BT

nesnaží, autor jen píše že mimo obrazu heroické armády který opravdu existoval neboť tím čím si prošel sovětský voják je námět na spoustu až kýčovitých filmů ale vedle toho by se o stejných vojácích daly natočit filmy o krutosti, nelidskosti zbabělosti,  každá mince má dvě strany

19 2
možnosti