Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Principy regionálního uspořádání jsou zcela jasné. Jsou dány požadavkem, aby jedinec i z té nejvzdálenější obce vůči centru, v našem případě v Praze, byl schopen vyřídit úřední záležitosti za jeden den, jsou tedy dány dojezdovou vzdáleností. Nezdá se mi, že vámi navrhované zemské uspořádání tento požadavek naplňovalo.

Pokud si dobře vzpomínám, tak právě tento princip stál u požadavku rozdělit republiku na relativně stejně velké kraje na poč. 50. let, podle toho jim přidělit kompetence a uváděn v tehdejší odborné literatuře.

0 1
možnosti

I72v28o 50Ž30á78č48e39k

7. 7. 2014 19:20

Okresy, obce?

0 0
možnosti

Vymluv proc zemske zrizeni neobnovovat se da najit u socialismem poznamenanych lidi mnoho. Duvodu proc obnovit komunisty zrusene zemske spravy je vic a stoji na pevnych zakladech na rozdil od opozice. Vlada se dokonce zastala techto naprav, ale nikdy tak neucinila ac to byla jejich zodpovednost. Je to historicky odkaz nasich predku, ktery se musi chranit. Kdyby tento nacionalni a centralizacni system tak dobre fungoval, urcite by si ho ponechali v Rakousku. Tam take muzeme videt rozdil toho, jak jsme to za poslednich sto let dotahli. Docela smutne v porovnani toho, ze jsme zacali s Rakusany na stejne care.

2 0
možnosti

Už to vidím jak lidé po zrušení krajů a zřízením zemí se začnou chovat úplně jinak. Dalším  krokem pak bude, že se země osamostatní protože každý si myslí, že doplácí na toho druhého. Člověk se může chovat slušně při jakemkoliv zřízení a ne dělat si aliby proč to nejde.

0 1
možnosti

"Člověk se může chovat slušně při jakemkoliv zřízení a ne dělat si alibi proč to nejde." Bohužel se tak ale nechová a sociální inženýrství, jehož dílem krajské uspořádání je, to vše dále zhoršuje.

0 0
možnosti

Slušný blábol se zapletení politiky do hospodářství a to je vždy špatně.Tito novodobí novátoři se již předvedli a za dvacettři roků přivedli tuto republiku k rozpadu a na pokraj krachu.Jejich myšlení je zcela zcestné.

0 1
možnosti

Zapomínáte, že i ve spolkové republice, jako je Německo mají velká města statut země (Berlín, Brémy, Hamburk), což by znamenalo, že by z nejvyspělejší Prahy nešla do zbytku republiky ani koruna. Bez urážky a podceňování vedení, ale zajímalo by mě, co by si Slezsko ze svého rozpočtu dokázalo zafinancovat.

A ještě jedna otázka - opravdu jste přesvědčeni, že na úrovni spolkové vlády nebude korupce, přidělování zakázek známým, nepotismus a rozkrádání?

0 1
možnosti

I v Německu je to ale tak, že ty bohaté spolkové země pomáhají těm chudým platit jejich výdaje.

0 0
možnosti

pane Václavek, s tím se nedá než souhlasit. Zdraví severočeský potomek téhož původu co Vy. Jinak má pan Roden pravdu. V Čechách se vytratila úcta k čemukoliv, hlavně k historii, slušnému chování a cti. Lhát je tak běžným jednáním, že se člověk nestačí divit. Lidé chodí do zaměstnání ale ne pracovat. A pořád platí heslo, že kdo nekrade okrádá rodinu. Je to pro mne hrozné zjištění a nerad si jej přiznávám. Bohužel tomu tak ale je.

fr Vídeň[>-]EUV

7 0
možnosti

Praha suverenně ovládla celou nrepubliku, podporuje odchod většiny podnikatelů do Prahy, ničí a likviduje většinu podniků na Moravě a Slezsku, přetahuje /kupuje si/ všechny špičkové sportovce a umělce, Čechy  neustále zabírají území Moravy - kraj Vysočina a Pardubický.

Morava a Slezsko nemají své noviny, nemají televizi, ta v Brně a Ostravě je řízená z Prahy a je jejím technickým  zázemím.

Ani mě nepřekvapila zpráva, že do r. 2050 se má ze Severomoravského kraje do Prahy přestěhovat 500 000 lidí!!!

Praha se chová ke zbytku ČR jako se chová USA ke zbytku světa. Opanovat a vládnout.

Proto se nikdy zemské /dobře fungující/ zřízení nikdy nevrátí, pokud to nebude v zájmu "národní bezpečnosti" USA.

4 6
možnosti

USA nařídily Praze, aby násilím přinutila Ostraváky se přestěhovat do Prahy. No ty vado! R^

1 2
možnosti

Zemské uspořádání by znamenalo zase jiné, velmi legrační problémy. Hlavní zádrhel ale vidím ve vaší matematice. Skutečně je možné si myslet, že tři země, několikanásobně větší než současné kraje, by mohly mít rozpočet jednoho kraje každá? A Praha by se stejně do zemského uspořádání nehrnula.

2 1
možnosti
Foto

Osobně si myslím, že ony náklady na tři zemské vlády by mohly být ještě nižší. Vzhledem k tomu, že máme rok 2014. Ovšem je třeba, aby počítače nebyly používány coby psací stroje. A pokud jde o Prahu. Praha by nebyla zemí, ale sídlem země. Země české.

4 2
možnosti

V roce 1990 mi jeden mladý US kolega řekl tuto větu:" Obdivuji Váš rozchod s komunismem, mám jen strach, aby u Vás lidi nechtěli díky účasti v politice jenom zbohtanout". Píše se r. 2014 a mám leckdy pocit, že ten člověk z Yale měl /bohužel/ ukrutnou pravdu. Navíc si všimněmež, že v ČR byla de facto zcela odstraněna z vlivu na řízení státu "humanině" vzdělaná část společnosti. Přitom každý ví, že tato část společnosti je zpravidla jejím /často nelítostným/ zrcadlem - viz Kundera a další. Díky tomu dnes mladá generace žije předešvím /a často pouze/ ekonomickým "úspěchem", penězi, hromaděním majetku a z toho pramenícím jednostranným zaměřením. Duchovno se vytrácí, národní hrdost taktéž a když už je někdo přebohatý, zjistí, že se mu zde nežije dobře /malý český píseček/ a odchází překvapivě tam, kde společnost žije i duchovně.

10 0
možnosti

Kdyz ona ta "národní hrdost" a vlastenectvi je spojovano s 'nacionalismem', potazmo nacismem... Hlavne v mainstreemovych mediich, presne podle uchylne "politicky korektni" doktríny...

3 1
možnosti

Základní problém a to fatální není tak na zemské zřízení, úřadech, správě země, ale v občanské společnosti.

Naše země nemá prostě lidi jež by byli vychováváni generačně v demokratickém státě.

Není zde nosné tvůrčí jádro společnosti, nositeli myšlenek, pokroku, to bylo cíleně likvidována jak gestapem tak stalinistickým terorem a brežněvskou normalizací.

Postačí se podívat ne dřívější filmy, jaké chování vštípila tehdejší společnost a vládci lidem, zde  "Co je doma to se počítá pánové" a další ... .

Ostatně sám totalitní režim na to doplatil.V lidech je jak si vštípeno a považují jak si za přirozené hrabat si na vlastním písečku, a když se dostanou k moci či korytu tak si z toho udělají byznys jak pro své známé tak pro sebe.

V jiné zemi kde je zažitá demokracie by dávno byla funkční správa společnosti a prosperující stát.  K prosazení svých myšlenek potřebujete tým lidí a spolupráci dalších tisíců. Zde je to o občanském krachu společnosti, jež přináší většinu důsledků kolem nás.

6 0
možnosti

Myslim, ze zemske zrizeni, lokalni vlada, ekonomika a politika je dobry zacatek. Tento centralizacni stat to nikdy nikam nedotahne.

1 0
možnosti