Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K výčtu zničené techniky vojsk Osy ještě přidávám šest a půl tisíce děl, osm tisíc vozidel a osm tisíc letadel. Přičemž Británie válku proti sovětským a nacistickým spojencům vedla téměř dva roky zcela osamocena.

1 0
možnosti

K té "srovnatelné" velikosti sil.

U Alameinu bojovaly německé jednotky o síle 4-5 divizí. O půl roku později se jejich počet v Tunisku odhaduje na cca 7 divizí. Jen o něco početnější byly jednotky italské. Kolik divizí v téže době působilo na východní frontě, snadno si dohledat.

Ten milion zneškodněných vojáků v Africe možná zhruba sedí, jen se sluší dodat, že se jedná o období tří let, tedy žádná jednorázová bitva, do toho jsou započítávani i italské jednotky v Etiopii, včetně místních koloniálních a že italská armáda hluboko zaostávala za tou německou, neměla především motivaci k nesmyslné válce.

Západní pomoc do SSSR byla významná, ale pomohla především k postupu na západ v letech 1943-1945, kdy se rozběhla skutečně naplno. Stalingrad se udál v v roce 1942.

7 0
možnosti
Foto

Nejde o počet bojujících vojáků, ale o to, že Alamein znamenal konec postupu německých jednotek do Indie. A od té doby museli už se Němci pouze bránit.

2 1
možnosti

Pravda by měla být neustále připomínána....např. 14. června 1940 nacisté obsadili Paříž a téměř celou Francii. O tři dny později, 17. června, Kreml poblahopřál spojencům – nacistickému Německu – k "brilantnímu vítězství". Tuto skutečnost oznámil svým nadřízeným prostřednictvím spěšného telegramu velvyslanec Friedrich Werner von der Schulenburg.

http://tapolitika.cz/stitek/molotov/

11 1
možnosti
Foto

A proč by, proboha, negratulovali? To nevíte, co řekl Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz?

"Válka je pouze pokračování politiky jinými prostředky."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz

0 5
možnosti

Ve Staligradu jsem byl - zcela mimo lidský obzor chápání, pak asi zhmotnění pekla . Mne to dovedlo k poznání. Obě strany bojů prokázaly neuvěřitelnou houževnatost a výdrž. Čili v těch Němcích a Rusech to je, obdivuhodné. Po 72 letech pak srovnání obou zemí logicky podsunuje tu otázku paradoxu ! Němci vyvěsili na Elbrus vlajku - Pak tam přijíždějí jako movití turisté, Úctyhodný veterán jim prodá srando Matrojšku - uklání se nad tuzérem, pomohl si k mizernému důchodu ... Pak se smějí, objímají a fotí ... Mrtvých kopec - paradoxů pak hora ! ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Díky za článek.

Je třeba stále připomínat, že Stalin a Hitler byli na stejné úrovni do doby útoku na SSSR. Obyčejní vojáci za nic nemohli a jejich utrpení muselo být strašné na obou stranách.

Jinak pro zlepšení povědomí doporučuji všem přečíst knihu Timothyho Snydera Krvavé země /doba mezi Hitlerem a Stalinem/. Tam je možné se dočíst nám doposud neznámé informace o vybíjení Ukrajinců, Poláků, Bělorusů a zejména Židů na územích bývalého SSSR před II. sv. válkou. Onen mýtus o báťuškovi Stalinovi vezme rychle za své.

Autorovi karma. R^

15 1
možnosti
Foto

A kolik, že jich zvládli, pane doktore, vybít? Taky 6 miliónů, které nacisté zplynovali?

Ale, já si myslím, že moje poznámka je nepřípadná, že?

1 3
možnosti

válečná fronta v severní Africe byla také velmi důležitá, o tom není pochyb. Ale měl byste se trochu dovzdělat ;-)

"Neboť pohlédneme-li na válečné operace a bitvy, které v Severní Africe probíhaly jak předtím, tak i v průběhu stalingradské bitvy, zjistíme, že pokud o jejich velikost a válečné nasazení jde, směle se vyrovnají parametrům bojů z východní fronty"

Německý Afrikakorps disponoval cca 6 divizemi, na východně frontě jich bojovalo cca 100 ;-)

7 0
možnosti
Foto

Bylo by správné připomenout, že už v 60. letech viděli západní historikové jako rozhodující bod obratu ve válce porážku Afrikakorpsu. Možná ale důležitější je něco jiného, že vítězství u Stalingradu vedlo k tomu, že SSSR začal být uznáván a vnímán jako velmoc, což razil zase jeden anglický novinář Alexandr Werth.

2 1
možnosti

Lzete. Bud citujte zdroje (ktere nemate) nebo se za vase ubohe lzi omluvte.

0 1
možnosti

Pochybuji že se potili, protože začala tuhá zima a ta rozhodla. (kromě neschopnosti Rumunů a Italů);-)

0 0
možnosti

Tak mám takový dojem,že vaším přáním bylo vítězství nacistů a teď kydáte špínu na lidi,opravdové hrdiny.

4 6
možnosti
Foto

Na rozdíl od Hitlera si Stalin mohl dovolit porážku u Stalingradu. V zásadě by to nemělo na další průběh války vůbec žádný vliv.

0 2
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS