Diskuse

Když si ten Adolfek Stalina bral

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J39i97r56i 36C14e56e

11. 8. 2017 18:01

Winston Churchill: "16. dubna 1939 Sověti předložili oficiální návrh na vytvoření jednotné fronty pro společnou pomoc mezi Velkou Británií, Francií a SSSR... Nemůže být žádných pochyb..., že Británie a Francie měly přijmout ruskou nabídku.“

Není dobré začínat popisovat historické události od prostředka. Paktu Molotov-Ribbentrop předcházely remilitarizace Porýní, okupace Sárska, kolaps Locarnských dohod, Anschluss, rozbití Malé dohody, Mnichov, zničení Československa, anexe Memelu, oslabení pozice Francie ve střední Evropě a posilování role států Osy v tomtéž regionu. Vždy jde o příklady nedodržování smluvních závazků a ustupování agresorovi.

Stojí zato připomenout, že když dne 15. března 1939 vpochodoval Wehrmacht do Prahy, což bylo faktickým porušením Mnichovské dohody, v které se jak Francie, tak Británie zavázaly ke garanci nezávislosti zbytkového československého státu, došlo v ten stejný den v Dusseldorfu k uzavření oficiální smlouvy mezi Británií a Německem, která se sice zaměřuje na obchodní spolupráci, ale ve své preambuli konstatuje, že „nejvyšším úkolem obou smluvních stran je zajistit další pokračující spolupráci obou smluvních stran ... za účelem zajištění míru (výhradně) mezi smluvními stranami“. To je poněkud pozoruhodné uplatnění britských garancí vůči ČSR...

Pakt Molotov-Ribbentrop byl jen důsledkem kolapsu evropské politiky kolektivní bezpečnosti, kdy v kvůli uplatňování politiky appeasementu, byla především ze strany Británie zřetelná snaha orientovat expanzivní Německo na oblast východní Evropy... Kde nevyhnutelně muselo dříve či později dojít ke kolizi mezi Říší a SSSR, kdy by z hlediska Británie došlo k oslabení obou kandidátů na dominanci evropského kontinentu, což by umožnilo udržet mocenskou rovnováhu na kontinentu a zabránit vzniku libovolného kontinentálního hegemona.

1 0
možnosti

J25i65r70i 64C45e68e

11. 8. 2017 18:13

Británie s Francií jednaly od dubna do srpna 1939 o Stalinem předložené nabídce na uzavření trilaterální politické a vojenské alianci, která měla být zaměřena výslovně proti Německu, s klauzulí o povinnosti vstoupit do okamžité války v případě, že bude kterýkoliv ze signatářů aliance (Německem) napaden. Anglie ani Francie však nejevily zájem dosáhnout se Stalinem konkrétních vojensko-politických ujednání. Bez ohledu na Stalinův postoj se naopak snažily veškerá jednání, protahovat „do nikam“. Příslovečným se v této věci stalo vyslání britské delegace na jednání o této alianci do Moskvy v době vrcholící krize v srpnu 1939. Tehdy britská delegace namísto obvyklé dopravy letecky – odcestovala do Ruska zcela překvapivě lodí. Navíc natolik „pomalou“, že jen samotná cesta na jednání s netrpělivým Stalinem, jehož Rudá armáda v té době již na Dálném Východě sváděla ostré boje v Mongolsku s Japonskou armádou, se takto protáhla na celých 14 dnů.

Winston Churchill: „Kdyby byl býval pan Chamberlain po obdržení sovětského návrhu například odpověděl: Ano, my tři (Britové, Sověti a Francouzi) se dáme dohromady a zakroutíme Hitlerovi krkem ... historie by se ubírala jiným směrem. Hitler si nemohl dovolit pustit se do války na dvou frontách.“

Stalin se prostřednictvím paktu Molotov-Ribbentrop, který byl svého druhu diplomatickým majstrštykem, vymkl z této britské strategie směřování agrese Německa na východ a prostě chladnokrevně změnil stranu a přisedl po bok svému předchozímu protivníkovi a přivodil ze dne na den konec evropské rovnováze moci.

Dále viz Winston Churchill: Druhá světová válka; Geoffrey Roberts: Stalinovy války;

0 0
možnosti

Zasloužená karma. :-)R^

0 0
možnosti

ZSSR napadlo Poľsko?8-o

Napíšte aspoň jediné poľské mesto, ktoré sovietska armáda v septembri 1939 napadla.

Vy asi myslíte mestá na východ od Kyjeva, Ľvov..., ktoré Poľsko od konca 1.svetovej vojny do septembra 1939 okupovalo, a robilo zverstvá a čistky na Ukrajinskom národe.

Dnes je toto územie, ktoré sovietska armáda v septembri 1939 opätovne pripojila k ZSSR súčasťou Ukrajiny.

1 6
možnosti

Lvov - Lemberk byl soucasti Rakouska Uherska ...

1 0
možnosti

M50i34l87a85n 61R46a80d86e37k

10. 8. 2017 16:27

No ted jen aby se to rusko - nemecke pratelstvi neopakovalo.

3 0
možnosti
Foto

Existuje publikace od Herberta Kranze "Zákulisí vlád a generálních štábů, vydaná v r. 1942 v Orbisu, v níž dostává chování Polska co proto. Nejde tu jenom o vybudování koncentráčních táborů pro polské Němce atd., kniha cituje článek z polských novin, podle něhož vznášeli Poláci vůči Německu územní požadavky zhruba na stanovení hranic na Odře a Nise. To by mělo jít dohledat. (s.201-202).

2 3
možnosti

J87o76s29e60f 80N43i49k65l

10. 8. 2017 14:58

...vaše tvrzení, že T-34 je ukradený koncept tanku amerického konstruktéra Christiema, je velmi odvážné...možmá technické řešení podvozku...

1 1
možnosti
Foto

Když to pomohlo vyhrát válku. Já to číslo už zapomněl, ale počty denně vyrobených tanků T34 byl ohromující.

1 0
možnosti
Foto

Karma, já říkám stále, že nás Rusové neosvobodili, ale prostě se jim Němci u nás připletli do cesty, když si šel Stalin vyřídit účty se svým bývalým kumpánem, který ho podrazil. :-)

3 3
možnosti
Foto

To ale je logika. Něco ještě absurdnějšího tam nemáte?

3 1
možnosti

Připomenu ještě jedno výročí. 5.srpna 1937 rozjel J.V.Stalin v SSSR obrovskou očistu společnosti. Začalo veliké zatýkání osob všeho druhu s následnými popravami. Toto výročí si připomenulo na tisíc občanů v ruské Karélii u Oněžského jezera v Sandormochu, kde se nachází obrovské pohřebiště obětí Stalinova teroru. K podobnému setkání občanů a vzpomínce včera 9.8. došlo na Soloveckých ostrovech, známých svými gulagy. Celkem je známo na 1500 hromadných pohřebišť obětí bolševického teroru v SSSR. ;-(

10 0
možnosti
Foto

Ano, i toto se dělo a je dobré to nezapomenout. Nakonec, tak si Stalin zlikvidoval i mnohé vojevůdce z řad vlastní armády. Ovšem i gulagy byly tak trochu tradicí i z dob minulých. Za rus. carů. Tehdy se to ovšem označovalo jako ,,vyslání do tˇjurmy", ač za tímže účelem. Otrockých prací a likvidace.

0 4
možnosti
Foto

Není to nic nového. Jen někteří dnes ,,objevují ameriku". Vše bylo v podstatě až pokračováním i výsledkem/důsledkem I.WW. Např. i to, co umožnilo bolš./ kom dostat se v Rusku k moci, dtto i následně v Německu Hitlerovi. A nic z toho by nebylo možné ani bez dalších vnějších i vnitřních vlivů a zásahů. Lapidárně to vyjádřil ne tak nedávno i K.Sch. slovy: ,,vona ta vzájemná inklinace mezi Berlínem a Moskvou nikdy nebyla až tak výjimečná";-) Nakonec, proklamace neproklamace, neskončila dodnes. Kapitál nezná hranic.

1 1
možnosti