Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejsem volič SPD, ale jeho příspěvek jsem četl, pochopil a souhlasím s ním. Vůbec totiž nešlo o žádnou rasovou čistotu, nýbrž o propagaci míšení jako jednoznačně pozitivní věci. Jak jste uvedl, naposledy se takto vážně rasovou profilací zabývali právě nacisté. Jenom doplním, že s opačným znaménkem, oni chtěli čistotu, jejich současní následovníci míšení. Důraz na rasu (tedy plemeno, protože rasa je sprosté slovo) mají ovšem společný.

Do učebnic nepatří ani jedno. Patří tam vážně míněná diskuze na téma míšení, proč ne, ale v žádném případě propaganda - ani rasismu, ani multikulturalismu. Vidím v tom snahu vymýt mozek dětem, které se ještě neumí bránit.

Obecně platí, že v diskuzích se "sluníčkáři" jsem si všiml jedné věci. Jako kdyby z jejich úhlu pohledu byly jenom bílé nebo černé, láska nebo nenávist, nacismus nebo multikulturalismus a nic normálního někde mezi. Tak to není.

Takže pokud někdo v učebnicích nechce propagaci míšení ras, tak to neznamená, že je rasista a chce tam propagaci jejich čistoty. Prostě to znamená, že tam nechce propagaci míšení ras. Nic více, nic méně.

2 0
možnosti
LT

L95u41d74ě11k 10T26o29n53d27r

19. 12. 2018 14:57

Žák 8 třídy: "Tatínku, a proč nenecháš mnohonásobně smísit s jinými plemeny našeho psa Azora, jak jsi říkal, že tě stál majlant, protože je to čistokrevné plemeno? Paní učitelka říkala, že takové mnohonásobné mísení je význačným přínosem!"

"A tatínku, proč nenecháš na zahradě mnohonásobně smísit s jinými odrůdami ty naše skvělé jabloně Golden Delicius? Podle učebnice přírodopisu je mnohonásobné míšení význačným přínosem!"

"A tatínku, proč sis nevzal za maminku černošku, arabku, rómku nebo asiatku? Copak tys nemyslel na mé dobro? Vždyť mnohonásobným mísením bych i já, tvůj potomek, získal nějaký "význačný přínos". Psali to v učebnici. Jenže ty ses na mě vykašlal a vzal si bílou holku z vedlejšího města...:-( "

1 1
možnosti
Foto

Žák 8. třídy totiž neví, jakým složitým křížení byla vyšlechtěna všelijaká psí plemena a všelijaké odrůdy ovocných stromů, zeleniny a tak podobně. I taková pšenice nevznikla jen tak sama od sebe, ale byla také vyšlechtěna pečlivým výběrem.

A žáček asi neví, že možná jeho prapradědeček byl Švéd, praprababička Maďarka, a vůbec nějaký pra pra pra předek docela ohyzdný neadertálec.

A to nechávám stranou, že se nám do rodokmenu zamíchal i tu a tam nějaký Němec.

U kolika významných osobností najdeme velmi podezřelé rodiče. U Jana Nerudy to údajně je Barrand, u něhož Nerudova maminka uklízela, podobně matkou Boženy Němcová byla údajně kněžna Zaháňská (kdoví s kým), Puškinova babička byla černoška atd.

Nakonec ono přímení Tondr je zajisté ryze slovanské. :-P

0 0
možnosti

Jste jako mnoho nechapavych odpurcu Okamury take nepochopil, ze jemu nevadi prirozene, svobodne miseni se mezi rasami, to nekritizuje, ale jeho propagaci jako "vyznacny prinos" a to v nasich podminkach, kdy zadny vyznacny prinos nema, ba naopak.

2 1
možnosti
Foto

Ale tou otázkou mísení ras se zabývala učebnice, kterou Okamura kritzoval.

Text z této učebnice "Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je pro lidskou společnost význačným přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace." je sám o sobě rasistický a v ničem si nezadá s nacisty propagovanou eugenikou.

5 1
možnosti
LT

L56u87d32ě66k 73T94o40n15d48r

19. 12. 2018 23:42

Děkuju za myšlenku

(Přeci jenom jsou ty debaty na iDnes k něčemu dobré - ke tříbení mozku :-)

0 0
možnosti
Foto

Dal jsem karmu, i když si myslím, že Tomio v té učebnici viděl něco mnohem aktuálnějšího, než je otázka mísení lidských ras někdy v prvopočátcích civilizace...

0 1
možnosti
SB

Ta karma od tebe mě překvapila.

Je to tvoje věc, čemu dáváš karmu, je tvé plné právo dát ji tomu, čemu uznáš za vhodné ty, ale od tebe bych čekal, že takovémuto sluníčkářskému nesmyslu karmu nedáš.

3 0
možnosti
JS

Tomio Okamura je člověk, který se narodil díky tomu, že se do sebe zamilovali jeho rodiče. Jen skuteční zoufalci se mohou zabývat tím, kdo se s kým skřížil a vyvozovat z toho nějaké závěry. Okamura to pochopil, Vy ne.

Ta učebnice říká, cituji: "Mnohonásobné mísení mezi jednotlivými lidskými plemeny je pro lidskou společnost význačným přínosem. Díky tomu se vytváří tělesně i duševně zdravé a vyspělé populace."

To je samozřejmě pitomost. Zdravá a vyspělá populace není založena na "mnohonásobném mísení mezi lidskými plemeny", ale na sdílení prolidských hodnot – lásky, úcty, pracovitosti, tvořivosti atd. Právě tohle jsou základy úspěšné společnosti a nikoli "mísení plemen".

12 0
možnosti
AJ

A42d51a62m 89J97a18k27e36š

19. 12. 2018 10:27

Genetika je přírodní věda. Zkoumá proměnlivost života a její příčiny. Genetika do učebnice přírodopisu rozhodně patří.

Eugenika je filosofický směr, který se snaží definovat, co je lepší a co horší člověk. Na základě vlastní definice "lepšího člověka" se pak cíleným křížením nebo třeba sterilizací snaží tohoto cíle dosáhnout. Už samotná definice "lepšího plemene" je HÓÓDNĚ diskutabilní. Naposledy to bylo árijské plemeno a nedopadlo to moc dobře... Eugenika do učebnice přírodopisu NEPATŘÍ.

A nic na tom nezmění ani váš rádobyvtipný blog.

9 1
možnosti
Foto

Okrem iného slúma aj pôvod, a ako sme prišli ku génom, ktoré nosíme. Napr. náš výkonný imunitný systém je výsledkom kríženia. 90 % Indiánov zahynulo, keď tam prišli Európania s africkými otrokmi. Úmrtnosť Európanov bola na začiatku okolo 50 %.

0 0
možnosti
Foto

Karma.Výborně napsáno.Po migrační krizi,která se naší země ani nedotkla zde předvádí dost lidí uplnou hysterii a nejen podnikavý Tomio na hlouposti a uměle pěstovaném strachu těchto hysteriku jenom vydělává....míšenec největším bojovníkem za čistou rasu.To je možné jen u nás.Pokud to doplním ještě o podvodníka,estébáka,který se nejvíc napakoval v divokých devadesátkách a nyní je symbolem morální čistoty a boje proti zlodějum je to opravdu smutná česká tragikomedie....:-/

6 8
možnosti
SB

Co na tom, že Okamura o čisté rase neřekl ani slovo, nýbrž že pouze zpochybnil, že by míšenci byli lepšími lidmi než rasově čistí jedinci?

5 1
možnosti
OF

Proč bychom měli být mongoloidi ?

Všude v knihách čtu, že jsme kavkazká populace.Asi jsme přišli z Kavkazu.

Tedy asi i já. Vy jste přišel z Mongolska ?

Jen Maďaři a Finové přišli někde od Uralu.Maďary dovedl do panonské nížiny

bájný pták Turul, má pomník u Tatabanye, Finy do Skandinávie nějaký bílý jelen.

V 5 století na našem území žili Markomani a Kvadové, germanské kmeny,předtím

snad Keltové.To je všechno , co to tom vím. A ostatně mongoloid to je i pacient

s Downovým syndromem.:-P

3 0
možnosti
JZ

J74a31n 20Z21i89e47g76l63e53r

19. 12. 2018 10:14

Zasloužená karma R^:-)

4 5
možnosti