Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na začátku jsem myslel, že sním. Legionáři, tito odporní nepřátelé úžasného Rakouska-Uherska, že snad nyní budou chváleni??? Ano, jsou, neuvěřitelné.

A dokonce je v článku záslužně konstatována skutečnost, že legionáři bojovali proti bolševikům. Skutečně proti bolševikům, protože tamní občanská válka nebyla národnostní záležitost. Sami legionáři vzpomínali, jak často museli bojovat i proti bolševikům německým, maďarským a dalším (někdy i českýmRv), ti všichni bojovali po boku bolševiků ruských proti jiným Rusům a příslušníkům dalších národů.

Bohužel se nakonec musela projevit početní převaha bolševiků, zvláště při nevalném výkonu bělogvardějců, takže legie nevyhrály natrvalo. Ale i tak jejich úspěchy vzbudily trvalou nenávist bolševické propagandy, která přetrvala desetiletí, a která IMHO má skutečně vliv i na problémy s udržováním památek padlých.

Tak jo, na to Sokolovo se těším. To líčení zbabělého útěku RA slibuje podobnou zajímavost jako třeba ta údajná Brity rozstřílená německá invazní flotila mířící k Murmansku:-). A zjištění, že Rusové mají pouze neslavnou historii (doposud jsem se domníval, že každý národ má jak slabé, tak i silné chvíle, že nikdo není jen bílý nebo jen černý, nebrat prosím rasisticky:-)) je nesmírně originální, proto i cenný poznatek.

2 0
možnosti

Ještě bych doplnil, že tzv. Brestlitevský mír v roce 1918 byl zradou a podrazem Sovětského Ruska vůči svým západním spojencům!

4 0
možnosti

Nebolo to také jednoduché.

Nemci veľmi rýchlo postupovali na Petrohrad, a bolo len otázkou času možno pár dní kedy obsadia Petrohrad zvrhnú vládu boľševikov.

Od 13.11.1917 ju ruskí vyjednávači naťahovali až do 3.3.1918.

Podpísali ponižujúcu zmluvu, kde sa ruské európske hranice vrátili späť do 16. storočia, prišli o 780 000 km2 územia o 52 miliónov obyvateľov.

Vzdali sa Ukrajiny, Poľska, Fínska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Krymu a Kaukazu, čiže najpriemyslovejšie časti Sovietskeho Ruska.

1 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS