Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)Fasces byly symbolem římské moci (impérium) a práva. Je to svazek dvanácti prutů obepínající sekeru. Nositel fasces byl římský magistratus (aedil, praetor, konzul, prokonzul...). Úředník měl právo uložit tělesný trest (symbolizován pruty), trest smrti byl symbolizován sekerou. Fasces nesli před úředníkem tzv. liktoři. Byli to zpravidla propuštění otroci, kteří nyní sloužili římské moci. Počet liktorů na jednoho úředníka byl většinou kolem dvanácti, což právě dle tradice symbolizuje počet prutů.;-) Z toho plyne, že každého, kdo vyznává tyto principy, bylo by možno označit jej za fašistu:-)

0 0
možnosti

Čo bolo, to bolo. Pro současnost platí definice fašismu, jak ji autor citoval z Wikipedie.

2 0
možnosti
Foto

Správně. Označit ji za pravicou je urážka pravicovosti.

3 1
možnosti
Foto

Ovšem označit, jí za fašistickou je také dosti mimo mísu, ale hezky to zní, že;-)

2 0
možnosti
PP

P79a64v20e27l 66P48o44n52e84c

28. 4. 2022 21:18

Pokud by byla Marine Le Pen opravdu fašistická, tak 43% francouzských voličů by sympatizovalo s fašismem, což je značně nepravděpodobné. Možná stačilo jen napsat, že Marine nebyla váš favorit.

https://www.e15.cz/volby-francie-prezident-vysledky

13 0
možnosti
Foto

Napsat jen, že nebyla favoritem, by stačilo hlavně těm, koho nezajímají důvody. Mým favoritem také nebyla, stejně jako jím nemůže být nikdo, kdo je spřízněn s režimem panujícím v Rusku. Důsledkem té přízně podporovatelů, kteří ruského medvěda líbali na čenich, byla jeho sílící sebedůvěra a odhodlání ke speciální válce. A s plnou tlamou ukrajinského fašismu.

0 0
možnosti
JL

V té definici mi chybí násilí, likvidace právního státu, potlačování opozice i násilné, koncentráky, agresivita navenek vůči zemím, které s daným pořádkem nesouhlasí - Rusko Putinovo do toho docela zapadá. Zda Le Pen , by záleželo na tom, jak by nastavila právní stát. To se ale nedozvíme, máme tam zas toho fešáka.

2 0
možnosti
JZ

Ať je Le Penová jaká je, faktem je, že nerozumí ekonomice, tlachá nesmysly, o zvyšování sociálních dávek a naopak o snižování daní a je mimo realitu.

1 3
možnosti
PK

No a ukažte mi politika, který hovoří rozumně a všemu rozumí...

4 0
možnosti
JR

J91a93n 67R74á74ž

28. 4. 2022 18:00

To je dnešní móda používat silná slova. Autor blogu má jasno, když tvrdí, že M.LePen není krajně pravicová, jak ji nazývá většina komentátorů, ale že fašistická, tedy levicová? Nemyslím! Protože mně připadá MLP nacionálně socialistická. Trochu divné,že ano? Ono totiž dávat dnešním politikům přívlastky politických trendů, které jsou dnes minulostí , je vždy nesmysl.

9 0
možnosti
Foto

On byl nacionální socialismus pravicový? ;-D

1 0
možnosti
JV

J75i31r77i 80V61r32a59b12e97c

28. 4. 2022 17:40

A tu podporuje a drží finančně nad vodou soudruh Putin.

1 5
možnosti
PK

Nevím jestli je LP fašistka, to pravíte vy , ale je fakt, že fašounů zde pobíhá dosti ...

Vidím volby ve Fr. především jako dlouhodobý pokles popularity konzervatistů, odchod socialistů a vítězství EM, jako lepší volba než LP, tedy v tomto případě i pro nás jako zemi střední Evropy.

3 1
možnosti
PK

oprava ..konzervativců...

1 0
možnosti