Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P85e37t28r 60S64k61á33c32e70l

30. 4. 2023 21:46

Příčinou konce naší rakouské vlasti byl nacionalismus, který ostatně stál i při vzniku

onoho válečného konfliktu, jež nazýváme první světovou válkou, kdy miliony mužů patřičně zpracovaných nacionalistickou ideologií zvesela kráčely na válečná jatka.

Zdroj: https://vaclavek.blog.idnes.cz/historii.aspx?c=800960

-----------------

Pane autore, nastudujte si celou historii. Jinak se stále budete dopouštět omylu. Nacionalistická ideologie nebyla příčinou rozbití Rakouska-Uherska, ale jen nástrojem k rozdělení středu Evropy na několik státečků. Ty se snadněji ovládají. Jsou důkazy, že jistá mocnost Evropy podporovala separatisty v Sarajevu, to byla rozbuška. I Vaše a dalších bližních prababičky po roce 1918 říkávali, když se něco státu nedařilo: "To by se za R.-U. nikdy nestalo"! Do roku 1918 naši předkové 300 let žili a pracovali v souladu s přírodou, ovládali minim, dva jazyky, jinak by na trhu ve městě neprodali svoje výpěstky. K moři do Chorvatska se tehdy jelo s jedním dokladem o totožnosti. Pro mocnosti je logické, že jim prospělo rozbití říše. A tak se naši tzv. "spojenci" v min. století zachovali ještě třikrát - roky 1938, 1968 a 1990. Počtvrté se napálit nenecháme...

0 0
možnosti

Vydržel jsem asi do půlky. Chtěl jsem se zeptat, jak jste dostal tolik pudingu do tak malého koťátka?

Sudetští Němci nechtěli již od vzniku republiky být součástí Československa, od první chvíle požadovali připojení k Německu nebo Rakousku. Jedinou výjimkou bylo období Velké hospodářské krize, která na Německo platící válečné reparace dopadla drtivě a vedla až k hladomoru. Po nástupu Hitlera se k svému nacionalismu rychle vrátili. Doporučuji k přečtení zápisky Josepha Gobbelse. V nich uvádí, že musel umravnit Konráda Henleina, protože na takové radikální postoje ještě Němci v Říši v té době nebyli na rozdíl od sudetských Němců připraveni. Též si pochvaluje, jak Sudetští Němci v Karlových Varech vítali svého Führera, tak nadšené přijetí do té doby nezažil nikde jinde. Nakonec, ono muselo být kvůli Henleinovcům i ukončeno automatické přijímání členů zahraničních nacistických stran do NSDAP, protože Henleinovců bylo příliš mnoho.

4 0
možnosti
JB

Takto se přepisují dějiny. Nehorázně lživá sudeťácká odpornost. Kolik Posselt autorovi platí? Nicméně, nelze se asi divit, když tu máme "novou" historiografii, kdy nás kromě jiného od Aše až po Čiernou nad Tisou osvobodili Američané.

3 0
možnosti
PM

P24e87t66r 31M90u32n85z61a70r

26. 4. 2023 13:34

Hledal jsem nějaký zdroj, tohle vypadá zajímavě, večer si to přečtu

https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/19356/1/Bakalarska%20prace%20Lukas%20Hrdina.pdf

0 0
možnosti
SR

Ukázka toho, jak lze i z faktů vyvodit zcela mylné názory a možná jim dokonce i věřit.

2 0
možnosti
PM

Tak stačí se podívat na seznam padlých čs. obrněné brigády a je jasné, že v něčem má autor nepochybně pravdu. https://www.valka.cz/Ceskoslovenska-samostatna-obrnena-brigada-1943-1945-t33752 chtělo by to ovšem lépe zpracovat a ozdrojovat.

Nicméně tvrzení "že jeho obyvatelé byli vystaveni útlaku a uměle produkované bídě" je dle mého hodně přestřelené a chtělo by aby ho autor doložil.

0 0
možnosti
MB

M63i41l94a52n 55B75í60l74e40k

26. 4. 2023 10:03

Souhlas. Ono tvrzení o "uměle produkovné bídě" by se možná dalo jakž takž přijmout u doby hospodářské krize, kdy dopad na Sudety byl daleko tvrdší než na vnitrozemí, ale např. státní zakázky i na území pohraničí získávaly vesměs "české" firmy. Ale je nereálné si představovat (jak naznačuje autor dále), že by snad v případě vstřícnějšího přístupu Prahy (a tady rozhodně rezervy byly) k sudetským Němcům nedošlo k jejich podlehnutí hitlerovské propagandě.

0 0
možnosti
PB

P11e66t51r 53B60u83r33i30a42n

25. 4. 2023 21:10

Neskutečné lži a bláboly. Ve světle nedávných soudních procesů a rozsudků na téma fake news podávám trestní oznámení. Autor se bude divit.

4 3
možnosti
JK

Jenomže ono je v tom kus pravdy. Konkrétně ve zdejší části Sudet bylo hodně podobných případů.

1 0
možnosti
MP

"...Příčinou jeho pozdější inklinace k Německu na druhé straně kopce tak nebyl nacionalismus ani nacismus, jak zní všechny ty ideologické povídačky, ale to, že jeho obyvatelé byli vystaveni útlaku a uměle produkované bídě, která je po vzniku Československa měla vyhnat pryč..."

- autor by dneska nasel vyborne angazma u putina, kde by mohl psat objevne clanky o tom, jak si ukrajinci muzou za valku sami, protoze utiskovali nebohe rusy tak dlouho, az se na to putin nemohl divat.

A misto aby budovali multinarodni a multietnicky stat, tak neustale nacionalisticky trvaji na jakesi ukrajine, ktera jak vime by vubec nemela existovat..

1 2
možnosti
MD

Autora platí Sudeťáci ne? Podle stejného hesla za nic nemohou ani Němci samotní, protože někteří emigrovali a pracovali pro USA. Odporná demagogie. Čest pár vyjimkám, toť vše.

7 3
možnosti
Foto

Tzv. Sudety jsou drobet problém. Mnozí ,,znalci" tak označují celé pohraničí byvší ČSR, ač jde pouze o jeho část, přesněji jen o geografický název jedné části.

1 0
možnosti
JV

Na které universitě autor přednáší? A tvrzení je třeba podložit seznamem pramenů a literatury. Dělají to tak všichni seriózní publicisté. Je evidentní, že autor tu dobu neprožil, tak musel z něčeho čerpat.

3 0
možnosti

Toto je blog, ne vědecká práce. Takže s citáty bych se klidnil.

Nicméně, tvrzení autora bych také rád viděl nějak podložená. Nezdají se mi.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS