Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J16i61r47i 86T22i64c24h33y

9. 4. 2022 16:47

Zase se tu objevil jeden prepisovac historie, ktery by nam chtel namluvit, jak jsme odsunuli ty nevinne sudetaky.

1 0
možnosti
Foto

Předně kolektivní vina se nepáchá, to je lingvisticky nesmysl. V rámci velmi obecného principu zvaného "kolektivní vina" se pouze něco děje. To něco může být neomluvitelný zločin, stejně jako pochopitelný a mnohdy i jediný možný prostředek, jak nějakou situaci řešit. Aktuálně jsou to třeba sankce, které se (kromě těch adresných) dotknou všech Rusů. Je to špatně? Asi principielně ano, ale je poměrně těžké roztřídit 150 milionů lidí na vinné a nevinné. Krom toho je ruský národ zodpovědný za režim, který si vybral, a který jeho drtivá většina podporuje. Úplně stejné to bylo kdysi s Němci, kteří si museli "vyžrat" důsledky kolektivní viny, aby mohli prodělat sebereflexi.

Napadení Československa Německém je skutečnou historickou paralelou napadení Ukrajiny, další vaše uvedené příklady jsou jako srovnání zcela absurdní a odporují v tomto smyslu historickým reáliím.

0 0
možnosti
LJ

Velké díky za takovýto blog. Uvažoval jsem napsat totéž, ale netroufal jsem si na něco podobného.

0 0
možnosti
SN

Odsun Němců nám zarucil jasne hranice a skoncil nejen jako pomsta za válku, coz je naprosto pochopitelné. Ale i jako vyústění snah pocatych uz od narodniho obrozeni a konecne vyreseni vsech konfliktů soužití dvou národností, ktere se tu staletí vedly. Ja svým předkům za odsun Němců děkuji, jelikoz i bez nich tu mame svych problemu dost.

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

3 2
možnosti

Za co? Že zdůrazňováním českých prohřešků v minulosti relativizuje současnou agresi Ruska vůči Ukrajině?8-oRv

0 0
možnosti
PL

Zpočátku velmi zajímavý blog!

Za Žitný ostrov, za Těšín i za Bohumín je mi tak nějak stydno před okolními národy dodnes. A o tom našem tankovém extempore v Kladsku v r. 1945 jsem vůbec nevěděl!

Na druhou stranu ale musím autorovi poskytnout opačnou informaci. V r. 1945 sepsalo a podepsalo 5.000 obyvatel "německé" Žitavy petici za připojení k ČSR, leč vykvajzli jsme se na ně stejně jako v r. 1918.

A k té kolektivní vině: nakonec jsem se rozhodl ji uznávat.

Proč Němci nepomáhali aspoň vodou, jídlem, stížnostmi a protesty účastníkům těch příšerných pochodů smrti, které se ploužily kolem jejich domovů v r. 45 a z nichž odpadávaly vysílené mrtvoly? Když už předstírali, že o Dachau a Osvětimi nic neví a tiše s tím vším souhlasili, tady snad není omluvy!

Proč rusové neprotestují, že jejich jménem a pro jejich budoucnost jejich vojáci bestiálně vraždí děti a starce v bratrské zemi a srovnávají se zemí statisícová města, zatímco oni jsou v teple a pohodě domova? Kdo jiný by proti tomu měl něco udělat?

2 0
možnosti
JT

J14i37r50i 97T39i38c70h73y

9. 4. 2022 17:42

Neni zde misto na dlouhe historicke rozbory. Jen par:

Polaci neuznali mezinarodne urcene hranice po rozpadu R-U a obsadili Tesinsko. Ceskoslovenska armada je vytlacila.

Po obsazeni Kladska po druhe svetove valce se Polaci ptali obyvatel, zda jsou Cesi nebo Polaci, Chechy pak odsunuli. Na proti tomu, Polaci meli vzdy v Ceskoslovensku plna nafrodnostni prava, vcetne vlastnich skol.

0 0
možnosti

Divím se, že autor nešel ještě dál do historie, našel by tam ještě horší příklady "české rozpínavosti". Dnes ovšem máme 21.století a 77 let od skončení druhé světové války, největšího válečného konfliktu v dějinách.

1 0
možnosti
JL

Jak to asi vypadá na ukrajinském bojišti napovídá svědectví těchto dvou pánů, co tam vyrazili na pomoc: "

Verze českých bojovníků, které viní z rabování na Ukrajině: Ušili to na nás

[UA]

0 0
možnosti