Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českoslovenští generálové, zapomenutí hrdinové naší země

Československo, navzdory všem tvrzením, kterým se nám i v poslední době dostává, nebylo v době svého vzniku skutečnou demokracií, ale dobytým územím.

Územím, kde byli vítězi Češi a těmi poraženými Němci, Slováci, Maďaři, Moravané, Slezané, Poláci, Rusíni a všechny ostatní národy a národnosti republiky Československé, neboť její otcové zakladatelé namísto modelu švýcarského, pojali šílený nápad ustavení národního státu na území mnohonárodním, dnešními slovy multikulturním, multietnickém, multináboženském a multicivilizačním a udržovali jej policejní a vojenskou silou.

Mohli tomuto násilnému vnucování svého pojetí státu dostát, protože oni sami byli v područí tehdejší vítězné mocnosti, tedy Francie, přičemž pro Francii bylo Československo pouze jedním z jeho departamentů a kolonií, kterých měla po celém světě nespočet a jejichž prostřednictvím si Francie řešila své mocenské zájmy.

Ale přičemž se k Československu v době krize zachovala ve stylu mouřenín posloužil, mouřenín může jít a Československo bylo jako již nepotřebný nástroj francouzské velmocenské politiky odhozeno do kouta.

Neboť nakonec Francie usoudila, že nebude rušit stojatou vodu domácího veřejného mínění vtrhnutím do Německa a odřízla Československo jako pytel s pískem, které dopadlo z výšin pýchy svých elit přímo na hubu a jen, co povolila francouzská velmocenská ruka, rozletělo se na tisíc střípků.

Přičemž státní torzo, které z něj nakonec zbylo, dostalo po březnové okupaci roku 1939 název Protektorát Čechy a Morava neboť Slovensko se vydalo svojí vlastní válečnou cestou spojenou s mnoha zločiny a vyvražďováním slovenských občanů židovského původu a území odstoupených Sudet se stalo územím Třetí říše.

Nastala doba nejhlubšího temna v národních dějinách a světlo svobody pohaslo, zdálo se tou dobou, že snad navěky.

Nejvyšší velitel a hlava státu Edvard Beneš ponechal zbaběle svou zemi, její lid a vojáky napospas nacistickému barbarství a zavčas ulétl i s nahospodařenými penězi, komorníkem a kuchařem jakožto i se svou chotí do bezpečí za oceán a na nějaký čas zcela zmizel ze světa.

Pro mnohé byl příchod národního socialismu, nic si prosím nezastírejme, však velmi vítaným. Neboť Protektorát Čechy a Morava nebyl dobyt, ale obsazen na základě dohody mezi prezidentem druhé republiky Emilem Háchou a Adolfem Hitlerem a na oslavu začlenění prostoru Čech a Moravy do Říše byly v Berlíně uspořádány velkolepé oslavy a světelný dóm tvořený protiletadlovými reflektory namířenými do nebe.

To vše se zavedením sociálních programů, dětských přídavků, penzijního, zdravotního, nemocenského a nezaměstnaneckého pojištění. Tedy toho, co republika během svých dvaceti let nebyla schopna díky řevnivosti a omezenosti jednotlivých politických klanů vyřešit ani poněkud.

Není divu, že na tento cukr skočily miliony a mnozí počali jezdit i za trojnásobně vyššími platy do Německa, čemuž učinila konec až válka a spojenecké nálety německých měst a podniků, takže tam dříve dobrovolně pracující Češi museli být povoláváni jakožto totálně nasazení.

Ale i v této zdánlivě nejčernější hodině pro naši svobodu a demokracii, byť nedokonalou a v mnohém nespravedlivou a špatnou, ale přesto demokracii, kterou žádná diktatura nemůže nijak nahradit, byl formován odboj.

A to především z řad těch, kteří byli nejvíce a nejhlouběji zrazeni, tedy vysokými důstojníky československé armády, kterým byla z rukou vytržena zbraň a jejichž velitel zběhl.

A tak hned těsně po okupaci zbytku českých a moravských zemí nacistickým Německem, byla zformována Obrana národa. Tedy odbojová organizace iniciovaná především vyššími a vysokými důstojníky bývalého Ministerstva národní obrany a Hlavního štábu československé armády.

Obrana národa byla tvořena jednak, coby struktura vykonávající akty sabotáží, maření nacistického válečného úsilí, dodávání informací spojencům a výzvědnou službu proti nacismu a pak i jako zárodek jakési budoucí podzemní povstalecké armády, která se otevřeně zapojí do boje proti nacistickým okupantům, jakmile nastane vhodná situace a vlastními silami přispěje k osvobození naší země. Což se i stalo v samotném konci druhé světové války, kdy čeští povstalci za opravdu významné podpory Ruské osvobozenecké armády generála Buňačenka osvobodili Prahu a značnou část Čech.

A tak příjezd Rudé armády pak byl již jen teatrálním výstupem nové zločinecké moci obludné stalinistické diktatury a velitelé povstání byli perzekuováni komunistickým režimem.

Rovněž však Obrana národa nevedla pouze výzvědnou činnost, ale její členové svedli celou řadu otevřených střetů s nacistickou mocí, kdy důstojníci Balabán, Mašín a štábní kapitán Morávek, ten zvláště, pořádně zatápěli pánům v kožených kabátech a posledně jmenovaný štábní kapitán Morávek provětral pánům z Petschkova paláce jejich kožené kabáty ranami ze své služební zbraně. Aby jim u nás asi nebylo horko.

Odpovědí na odbojovou činnost byla vlna nacistického teroru, ale i když byli velitelé a řadoví odbojáři postaveni ke zdi a popraveni. I když byla rozhlasem hlášena jejich jména a zdi okupovaného zbytku naší země rudly vyhláškami hustě popsanými jmény těch, kteří padli v boji proti nacismu, vynořili se z podzemí další velitelé a další vojáci Obrany národa, aby nastoupili na jejich místa.

Vlna za vlnou, jako v útoku, který jim byl upřen v boji při obraně naší země, nastupovali na svá místa a plnili své vojenské povinnosti do posledního okamžiku. Kterým bylo třesknutí výstřelu u hlavně popravčí čety. A pak narychlo stlučená rakev a rychlý pohřeb. Někam na neznámé místo. A pak, což je ještě ohavnější než samotný akt jejich vraždy, jejich zapomenutí komunistickým režimem.

I když po celou dobu války plnili své vojenské povinnosti s hrdinstvím, které je snad zcela nepopsatelné, byli novými pány nad naší zemí zavražděni podruhé. Byli zastřeleni mlčením, lží, pomluvami, dokud se nezdálo, že nezmizeli nadobro z naší paměti.

Ale něco takového ani není možné. Zabít vojáka sice možné je, ale svobodu, za kterou zemřel nikoliv. A tak nezbývá než letošní vyznamenání generála Josefa Bílého, který vlastně sám velel své popravčí četě, když jeho poslední slova zněla: „Ať žije Československá republika. Psi palte!“ připnout na hruď všem odbojářům, kteří dali své životy za ty naše a na které naše vzpomínky prozatím ještě nedosáhly.

Dopis Anny Malinové rodičům. Za ukrývání Jozefa Gabčíka, jednoho z československých vojáků, kteří zlikvidovali nacistickou kreaturu Heydricha, byla 24. října 1942 zavražděna v koncentračním táboře Mauthausen ranou do týla. Bylo jí 28 let a měla tříletou h

Máme své hrdiny. To jen se nás komunistický režim snažil celá ta desetiletí přesvědčit lží o opaku. A to proto, abychom se jim podvolili a přijali to, že jsme zbabělci a že se jim vydáme. To, že dnes žijeme v nádherné a vzkvétající zemi je i díky obětem těch nejlepších z našich řad.

Těm doposud neznámým, jejichž dluh jsme po tak dlouhé době alespoň počali splácet. A pokračujme ve splátkách dál. Protože jen tak najdeme ten skutečně správný způsob naší novodobé státní existence, kterou žijeme v blahobytu a hlubokém míru spolu s ostatními národy Evropy, spojeni v atlantickém obranném společenství před válkou a zlem.

A my se prosím již konečně ze své historie poučme, přijměme ji se vším, co obsahuje, a našim hrdinům dejme, co si zasluhují. Vděk, vzpomínku, úctu a především život druhý tím, že nezapomeneme ani jejich skutky ani za co bojovali a za co dali své životy.

 

Miroslav Václavek

Šumperk  

    

Autor: Miroslav Václavek | pondělí 5.11.2018 6:15 | karma článku: 20,42 | přečteno: 592x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Jak se může na homofobním Slovensku stát prezidentem homosexuál?

Příčina toho, proč se Fico s Pellegrinim angažují v politice je evidentní. Jde o řemeslné zloděje a příslušníky organizovaného zločinu, kteří rozkradli celé Slovensko a nyní jim tak nehrozí kriminál,

10.4.2024 v 17:00 | Karma: 24,73 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma: 39,18 | Přečteno: 3641x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 30,51 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma: 25,54 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Jak vybrat peníze z cizí karty a nekrást

Sudety jsou svět sám pro sebe, zvláště ty naše, moravské a slezské, kde se pro jadrné slovo i skutek nechodí daleko. Však jen posuďte sami, co se mi přihodilo - a ať mi visí, jestli jsem vám lhal...

22.1.2024 v 17:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Miroslav Václavek

Vážená paní Schillerová

Nedávno jsem zaznamenal, že se vám nelíbí příměr, kterým jste označována za hlásnou troubu ruské propagandy, tedy přesněji za hlásnou troubu Kremlu.

18.1.2024 v 17:00 | Karma: 44,85 | Přečteno: 5517x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Nota Bene

A tak před tím Silvestrem vám sem dám takovou tu jednu moji veselou povídečku, mešúrs. Bylo, nebylo, věřte nebo ne, jen prodávám, jak jsem storku nakoupil :-)

28.12.2023 v 17:00 | Karma: 9,95 | Přečteno: 443x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Václavek

Nejlépe to udělali Rumuni, Ceuacesca i s tou jeho postavili ke zdi

Komunisté se mezi sebou v rámci boje o moc navzájem likvidovali od samého počátku existence tohoto zla na zemi. Ale vždycky tak, že svého oponenta prohlásili za zrádce, špiona či agenta imperialismu, ale zásadou bylo

27.12.2023 v 17:00 | Karma: 28,20 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Takhle se na ty Romy musí!

"Zlepšit soužití mezi krnovskými Romy a ostatními obyvateli se usilovně snaží zástupci Romů a místní radní. Čelí totiž petici podepsané stovkou Krnovanů upozorňující na problémy s jejich romskými sousedy.

20.12.2023 v 17:00 | Karma: 24,41 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Včera mi přišel dopis z ČEZU, to je útok na české peněženky!

Všichni čtenáři mého blogu zajisté velmi dobře ví o posledním útoku na české peněženky v souvislosti se zvýšením cen elektřiny, kterou nachystal Petr Fiala. Ano to je ten pán s brejličkami, za nimiž maskuje svou zločineckou tvář!

24.11.2023 v 17:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1812x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Odborový svaz nezaměstnaných a důchodců se připojuje ke stávce milionářů!

Jak jsme se z médií, která ani trochu nepatří dotačnímu kartelu Ugrofert dozvěděli, situace v naší zemi je strašlivá. Je nulová nezaměstnanost, inflace padá dolů a jsou vyprodány zahraniční zájezdy natolik,

22.11.2023 v 17:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Jak jsme za komunistů sestřelili velení sovětské tichomořské flotily

Venku je listopad, brzy se stmívá, prší a je víc času na čtení. Tedy přijměte pozvánku k příběhu, ve kterém vás seznámím s tím, jak jsme usekli hlavu hydře sovětských strategických sil.

15.11.2023 v 17:00 | Karma: 23,46 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Barcelona, nebe na Zemi

Nebe hledají lidé od okamžiku, kdy si uvědomili, že jsou součástí nekonečného vesmíru. Od těch dob je jim tady na Zemi všechno malé a zdvíhají hlavy, zaklání se a vyhlíží nebe tam nahoře.

30.10.2023 v 17:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 291x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Václavek

Ať žije svobodná Palestina!

Izrael je opět ve válce. A jako vždy se jedná o útok směřující k samé podstatě Izraele. Je tomu tak proto, že teroristická organizace Hamás má zničení Izraele ve svém programu a nijak se tím netají.

9.10.2023 v 17:00 | Karma: 30,84 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Nemám aplikaci Lidl

Je ráno, které ještě kuropí a v jednom nejmenovaném šumperském řetězci Lidl pokládají vážení zákazníci své nákupy na pokladní pásy a dívám se jak to frčí a krásně to pípá,

20.9.2023 v 17:00 | Karma: 39,24 | Přečteno: 7255x | Diskuse| Společnost

Miroslav Václavek

Dny NATO Ostrava 2023

Bylo nádherné počasí, spousta moderní vojenské techniky a lidí rekordní návštěva. Tak jsem udělal pár fotek. Doufám, že se budou líbit stejně, jako se dny NATO líbily mně.

18.9.2023 v 17:00 | Karma: 24,64 | Přečteno: 791x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Václavek

Každý den jiný stát a přesto pořád ten stejný, aneb týden v Julských Alpách na kole

Z okolních hor se sneslo bílé ráno, bílé stejně jako vápencové vrchy okolo, když vtom nás probudilo řízné: "Raus!" Osádka vozidla podřimující na rakouském parkovišti v tu ránu procitla ajn cvaj a počala hledat bílé podkolenky

30.8.2023 v 17:00 | Karma: 16,97 | Přečteno: 463x | Diskuse| Cestování

Miroslav Václavek

Vážená paní Nětrebko, kdybyste měla české občanství tak u nás půjdete do vězení

„Anna Nětrebková je zklamaná tím, že nesouhlasící menšina připravila 1 300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu, a dále své fanoušky ve svém vyjádření vyzvala,

18.8.2023 v 17:00 | Karma: 44,35 | Přečteno: 10184x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Fremr

Ústavní soud České republiky je instituce nadmíru důležitá, stejně jako je i nadmíru důležitá samotná ústava naší země. Je to základní zákon, který nám vytvořili otci zakladatelé při jejím vzniku v roce 1993 a tvoří,

15.8.2023 v 17:00 | Karma: 23,21 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika