Naše země vzkvétá, někde více někde méně

18. 11. 2019 17:00:00
Ano, nic si nenalhávejme naše země vzkvétá. Srovnávat její stav se stavem před třiceti lety je v zásadě nemožné. Neboť tehdejší zuboženou, beznadějně chudou a zaostalou zemi, jejíž zřízením byla komunistická diktatura

porovnávat s dnešní Českou republikou prostě nejde. Osobně říkám, že na otázku, co bylo před třiceti lety horší, než dnes odpovídám – všechno a na to, co bylo lepší, odpovídám – vůbec nic.

Někdy to ale i přes náš hmatatelný a všudypřítomný blahobyt vypadá, že přes naši zemi, která je prohlubní po meteoritu obklopenou pohraničními horami se před třiceti lety přehnala vlna svobody, ale kaluž která po ní zbyla občas nepěkně zapáchá. Je tomu tak proto, že jsme uzavřeli stavidla a nacházíme se ve stojatých vodách, které jsou sice průplavy spojeny s mořem, ale na výměnu vod ve společnosti je to málo.

A tak tam, kde se naše společnost nachází u pramene je život krásný a je zcela v kontextu s úvodem mého článku. Je tomu také proto, že ke prameni pracovních, kulturních a společenských příležitostí se stěhují všichni ti, kteří jsou ambiciózní, vzdělaní a chytří, dokáží se o sebe postarat a protože nenaletí prvnímu náckovi nebo komunistovi na vějičku rasistických nebo třídních lepů je radostí v takovém městě či městech žít. Nazývejme prosím tuto část Česka střed.

Ovšem u okrajů naší země je tomu hůře. Původní obyvatelstvo, tedy čeští Němci, kteří zde vybudovali rozsáhlý průmysl a výstavná města byli kolektivně obviněni z inklinace k nacismu a vyhnáni. Lhostejno, zda šlo o přívržence nebo odpůrce národního socialismu a do těchto oblastí byla přesídlena pestrá mozaika všech možných národů i národností jaké jen poválečná doba přinesla.

Není divu, že průmysl kdysi globálního významu zanikl, domy spadly, cesty zarostly a ty asfaltové se proměnily v cedník. Lesní dělníci a negramotní zemědělci přišedší sem ze zcela jiných civilizačních okruhů, chovající v kdysi patricijských vilách prasata a ovce v obývácích neměli a ani nemohli mít žádný vztah ke kraji a kultuře svého nového domova.

Nazývejme tuto část naší země Sudety. Pokud některému nacionalistovi právě povstávají vlasy na hlavě nechť se prosím tedy dozví, že tento název jakožto první užil římský historik Plinius, přičemž název sám pochází z keltštiny a znamená Pohoří kanců.

Tedy jde o označení morfologické, které je například v Polsku zcela běžně a oficiálně užíváno, protože tuto část naší země popisuje zcela nejlépe a bezezbytku a proto jej zcela běžně užívám i já a národnost sudetskou jsem si vybral v posledním sčítání lidu. Neboť jsem se zde narodil a zde žiji a zde je domov můj. A protože jsem si coby národnost druhou vybral evropskou, je zřejmé, že nacionalismus je mi zcela cizí a považuji jej za ohavnou a obludnou ideologii, mající na svědomí miliony lidských životů.

Ale pojďme zpět, k tomu o čem píšu. Protože píšu o tom, že právě tady naše země nevzkvétá. Dávné rány se sice již zacelily, ale jizvy jsou stále ještě patrny a pod ní není zdaleka vše zhojeno. A přitom, tento kout naší země je ten nejkrásnější, je plný hor, luk, pastvin a lesů, nachází se zde ta nejkrásnější města, ale ani zdaleka zde není život peříčkem.

Je tomu tak proto, že poválečná pomsta vykonaná na většinově zcela nevinných lidech, provinivších se pouze tím, že hovořili sudetskou němčinou, které ani Němci nerozuměli, byla natolik dokonalá, že z kdysi nejbohatší části země učinila chudobinec a to zcela záměrně.

Někdy si říkám, že to platí i nadále což je velká chyba. Protože pokud by investice mířily i do Sudet, pokud by tento okraj nebyl odřezán od středu absencí dálnic a komunikací, pokud by nebylo na Sudety nahlíženo jakožto na cosi cizího, vězte, že by se naprosto změnila situace, pokud o celou Českou Republiku jde a to zcela zásadně.

Neboť zdejší mzdy jsou opravdu ostudné a obyvatel středu by kvůli nim ani nevstal z postele, jak se říká. Ale tady musí. Protože jiné práce není, a i když to co člověk vydělá mnohdy stačí jen na pokrytí základních potřeb nic jiného mu nezbývá.

A tak jakoby se přes kopírák opakovala historie předválečná, kdy zdejší kraj a jeho obyvatelstvo bylo středem odmítnuto, jeho odvěká a přirozená odbytiště byla přetnuta nesmyslnými hranicemi a cly a ono bylo uvrženo do bídy, beznaděje a chudoby, z které se zdála být jediným východiskem ideologie národního socialismu, je tomu stejně i pokud o nynější KSČM, ANO, SPD a jiné hrůzné organizace jde.

Jako bychom se nedokázali poučit z historie, že bída přivádí lidi k zoufalství a že zoufalí lidé se uchylují k zoufalým skutkům. Troufám si dokonce říci, že pokud bychom byli schopni a především ochotni tuto situaci změnit k lepšímu, protože co je to za demokracii, když žiješ z ruky do huby, pak se stanou Babišové, Zemani, Okamurové a i Filipové pouhými přeludy minulosti. Neboť právě oni z tohoto stavu věcí těží svůj elektorát a svou moc a vliv, který je ovšem zhoubný celospolečensky.

Což si střed, bohužel, doposud nechce uvědomit a mnohdy se raději okraji posmívá, což rozhodně demokracii a svobodě neprospívá, neboť vyděděnci se ve svém názoru pouze utvrdí. Já osobně se domnívám, že demokracie totiž musí být pro všechny lidi stejná. Pokud máme na jedné straně Tuzex, kterého užívá populace těžící ze zájmu vycházejícího z centra, ale který se na centrum i omezuje a na straně druhé Nucený výsek, nemůže to dopadnout dobře.

A také ani nedopadá.

Vím, namítnete, tak proč tam ti lidé žijí, Co je tam drží? Proč se nepustí okraje a nespadnou dovnitř?

Inu, je tomu tak proto, že Sudety jsou krásné a já je miluji, stejně jako miluji Jeseníky, které se zdvíhají nad městem, ve kterém žiji. Možná ale, že až na to přijde víc lidí stav věcí se změní, ale to je běh na velmi dlouhou trať, který nevím, jestli uběhneme. Ale kéž by. I když by ale stačilo jen chtít odstranit příčiny, nikoliv donekonečna hovořit o následcích. Kterými jsou exekuce, dluhy, sociální vyčlenění, chudoba a mnoho druhů závislostí, jako třeba gamblerství. A bude to hned.

Naše země by si to zasloužila.

A taky by si zasloužila otevřít stavidla naplno a pustit sem vítr, aby sem přinesl čerstvý vzduch. Pak bude vzkvétat ještě více a my se budeme moci podívat lidem do očí a říci jim, že demokracie není jen prázdné slovo nějakých pánů z Prahy. Ale je to způsob života, který je důstojný, mnohem lepší než ten, který nabízejí náckové a komunisté.

Demokracie, jakkoli je velmi nedokonalá, tak nikdo však nic lepšího doposud nevymyslel.

A věřte mi, demokracie se všemi chybami, které má, je mnohem lepší způsob života než perfektní diktatura.

Protože diktatura je ve svém důsledku jedna obrovská chyba, ale pozor, nesmíte to říkat nahlas.

Miroslav Václavek

Šumperk

Autor: Miroslav Václavek | pondělí 18.11.2019 17:00 | karma článku: 23.32 | přečteno: 652x

Další články blogera

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 39.12 | Přečteno: 3519 | Diskuse

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 663 | Diskuse

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 25.31 | Přečteno: 561 | Diskuse

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 759 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 451 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 1374 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 448 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...