Kolektivní vina spáchaná na Němci, Čechovi nebo Rusovi je totéž, zločin

8. 04. 2022 17:00:00
Dějiny lidstva jsou psány nejen jeho úspěchy a světlými stránkami lidské duše, ale bohužel i inkoustem temným, na který opravdu pyšní být nemůžeme.

Současný válečný konflikt na Ukrajině, trvající již osm dlouhých let, kterého si drtivá většina lidí ráčila všimnout až nyní, co se přestěhoval i na stranu přivrácenou k Evropě je konfliktem, který je psán právě tímto inkoustem a který měl vypadat ale úplně jinak.

Měla to být další Putinova květinová válka, jako na Krymu, kdy na Ukrajinu měla vjet ruská vojska a měla být vítána chlebem, solí a garmoškami a za pár dní mělo být hotovo, poté měla být Ukrajina rozdělena a nějaká část měla být cosi jako samostatná a zbytek měl být přičleněn k Rusku.

Že tomu tak není vyplývá z toho, že ani etničtí Rusové žijící na Ukrajině po něčem podobném netouží a brání svoji svobodu a tak se zdá, že Rusko nakonec spolkne již jednou pozřené, tedy Krym a Donbas, bude k tomu chtít přístup po souši na Krym, bez ohledu na to, zda se na tom Rusko s Ukrajinou dohodnou a Ukrajina bude dotlačena k neutralitě.

Což zajisté po právu nazýváme nezákonné a porušením mezinárodního práva, což v dnešní Evropě nemá co pohledávat, ale je tomu tak a je to naše realita. Rusko za tento akt čelí mnoha ekonomickým sankcím, což je zcela oprávněné, i když to je vlastně totéž, jako bychom střelili jednou ranou do nohy nejdříve Rusko a ranou druhou do nohy sami sebe, ale něco se udělat musí.

Nicméně můj článek není jen o tomto konfliktu, ale jde mnohem hlouběji. Neboť považuji za důležité připomenout v rámci objektivity nám samotným, že ani my jsme svého československého času nebyli jiní než dnešní Rusko a vojenskými agresemi jsme napadali své sousedy za účelem dobytí a anexe jejich území.

A to jak v případě dobytí města Prešporok, v němž se Slováci vlastně nenacházeli tak i například v případě Těšínska, které jsme dobyli v sedmidenní válce na Polsku, čímž jsme se stali tehdejším Ruskem. Tedy nejnenáviděnější zemí střední Evropy bez spojenců a přátel, i když vás budou dodnes přesvědčovat o opaku.

Naposledy jsme se o něco podobného pokoušeli v létě roku 1945, kdy naše jednotky vpadly do sotva osvobozeného Polska za účelem zabrání Kladska a dalších území ve Slezsku, přičemž naše jednotky byly Poláky vytlačeny zpět za hranici a Československo zanechalo další agrese na základě nesouhlasu s něčím podobným ze strany tehdejšího SSSR.

A nejen tento pokus o dobytí cizího území na našem válkou oslabeném sousedovi, jehož armáda v květnu 1945 osvobozovala východní Čechy je třeba připomenout. Je totiž důležité ve světle veškerého násilí spáchaného na Ukrajině - přičemž je nutno podotknout, že oběma stranami - které po právu odsuzujeme, třeba říci, že jsme se dodnes nevyrovnali s genocidou spáchanou na našich občanech německé národnosti, kterým jsme přišili kolektivní vinu a několik desítek tisíc jsme jich zavraždili, tři miliony jsme jich okradli a vyhnali a to jen proto, že hovořili německy.

K tomu je rovněž nutno přidat i to, že ti, kteří dnes kolektivně odsuzují Rusy jsou ovšem schopni o našich Němcích říci, že jim to patřilo a že se jim dostalo odplaty po zásluze. Takovéto lidské uvažování je ale kořenem zla, jehož jsme jsme svědky právě na Ukrajině a nejen tam. Přičemž pachatelem je ideologie nacionalismu, která z lidské bytosti učiní jen číslo ve statistice zavražděných, internovaných, znásilněných či umučených a z jeho souseda nepřítele.

Já, který žiji v Sudetech, mám důsledky tohoto poválečného kataklyzmatu každodenně před očima a je to jak varovné tak i poučné. Neboť to, že jsem se narodil a žiji v pestré národnostní směsici, tedy v multikulturní společnosti mi dává za pravdu v tom, že něco jaká národní vina neexistuje a jde o výplod zločinecké ideologie.

Protože znám spoustu dobrých Rusů, Němců a Čechů a znám spoustu špatných Rusů, Němců a Čechů. Jsou mezi nimi pachatelé i oběti, jsou mezi nimi viníci a nevinní, jsou mezi dobří a zlí a to úplně totožnou měrou. Nic si nenamlouvejme.

Podlehnout mediálním tlakům na to, abych na svět začal pohlížet očima kolektivní viny je ale velmi pohodlné. Stačí jediné, poslechnout a zavřít oči a vidět jen, co chtějí, abychom viděli. Já ale mám oči otevřeny a vidím například tisíce Rusů žijících v naší zemi, kteří dávají svůj nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajině na demonstracích v Praze. A vidím spoustu svých známých a kamarádů z Ruska, kteří dělají totéž.

Nenechme prosím na něčí kabáty přišívat znamení kolektivní viny, je to stejný zločin, jako vést válečnou agresi. A jestli něco říci na závěr, pak kéž nás samotné vede tato válka k vyrovnání se s naší minulostí tak, abychom konečně našli odvahu poválečné zločiny spáchané na nevinných u nás pojmenovat a odsoudit a učinit tak vlastně totéž, co činí příslušníci ruské menšiny u nás.

Protože teprve potom můžeme s opravdu čistým svědomím soudit zločiny jiných.

Ovšem tak, abychom spatřili skutečné viníky, nikoliv to, co chtějí, abychom viděli.

K čemuž stačí dívat se očima oběti.

A jestli má slova osvobodí alespoň jednoho člověka z kruhu nenávisti, kolektivních vin a kolektivních odplat, bude mi to tou největší odměnou.

Minulost změnit nemůžeme.

Přítomnost a budoucnost ovšem ano.

Miroslav Václavek

Šumperk

Autor: Miroslav Václavek | pátek 8.4.2022 17:00 | karma článku: 24.73 | přečteno: 653x

Další články blogera

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 39.10 | Přečteno: 3495 | Diskuse

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 663 | Diskuse

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 25.31 | Přečteno: 561 | Diskuse

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 759 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 584 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...