Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na pobřeží Baltu a v deltě řeky Visly, překrásným Polskem na kole

A už je tady opět ráno, nebe je jako šmolka, na obloze stojí jen pár mráčků takže rychle vypít kávu, hodit na sebe dres, dnes s krátkými kalhotami a jde se na to. 

Mirek ráno do sebe rychle ještě hodil lososa po źulawsku, tedy v oleji a s česnekem a bylo to něco tak dobrého, že mu slezly nehty, ale zase vzápětí narostly zpět a tak si mohl obléci své gelové rukavice, nasadit přilbu a vyrazit. 

Dnes se jede po pobřeží Baltu, až do rezervace Ptačí ráj, která je na Sobieszewském ostrově nedaleko Gdańsku a cestou se musí přeplout Visla a to na prámu, který tam jezdí už od devatenáctého století. A to je prostě něco tak úžasného, že to Mirek prostě musí prubnout :-)

A tak se zase pod plášti jeho kola začíná odvíjet krásná polská cyklostezka vinoucí se nádhernými borovicovými lesy, jejichž koruny se dotýkají té baltské modři tam nahoře a silice omamně voní, až se z toho točí hlava. 

On the Road.

A než bys řekl švec, je tady Mikoszewo a přijíždíme k prámu přes Vislu, kde již čeká fronta, tedy po polsky kolejka automobilů, cyklistů a chodců, dychtivá se nalodit na palubu a zamávat břehu, který se ztrácí, jakožto to i tomu, který se blíží a už prám přiráží ke břehu a spouští naloďovací rampu a všechno se to dává do pohybu a příchozí se mísí s odchozími a prám rampu zase zvedá a už se jede państwo. 

A přichází paní a vybírá lóve, tedy zlotuwky a samozřejmě se i na prámu dá bez problémů platit kartou, což je obrovská výhoda, protože kartou v Polsku můžete zaplatit úplně všechno a úplně všude, z čehož vyplývá, že i když nosíme nos nahoru tak jsme sto let za opicemi.

Už se blíží :-)

   

Už je skoro tady :-)

A na druhém břehu se prám zase vylidní a čeká na další várku lidí, automobilů i cyklistů a mne vede cesta do lesů a cyklostezkami po ostrově, až dolů do rezervace. A tak nasazuji celkem slušné cestovní tempo a vesele si prozpěvuji, což je u mě normální a míjím občas nějakého toho udiveného houbaře a frčím si to nevím jak, vždyť nemám prsa nemám znak, nebo jak se to zpívá :-) 

A ejhle, je tady tabule, která mi říká, že jsem v ráji. Což já samozřejmě dobře vím, protože Polsko za ráj považuji a speciálně u Baltu a tak zastavuji a vskutku, skrze rákosí ke mě doléhá ptačí zpěv i skřeky všeho druhu, takže tabule nelže a je to tady Ptačí ráj :-) 

 Cyklostezka se nyní stáčí doleva, což znamená, že jsem na konci ostrova a zároveň tak začíná i má cesta zpět a jedu stále kolem delty Visly a kolem domova nepřeberného množství ptačích druhů a panenské přírody vůbec. 

Opravdový ráj.

 A protože se nazpět vracím druhou stranou ostrova po opravdu nádherné polské cyklostezce, kde to frčí jako po dálnici, ovšem nikoliv po té české :-) je tady zase břeh Visly a starý dobrý prám, který převáží mezi břehy, jako Chárón :-) 

Jen račte panstvo, nastupte si, koloběh trvá :-)

A teprve při druhé plavbě si uvědomuji, jaká je Visla širá a velká řeka a tam na obzoru se vlévá do moře. Je to opravdu silný pocit být na palubě takové malého smítka na hladině a cítit pod nohama tu sílu, která míří do hlubin moře. 

Otevřená brána vod.
Visla, širá voda.

A pak Mirka na druhé straně zase pohltil les, jen se chvílemi bál, že se tady zkazí, protože to tam byla samá droga! :-) 

Ale protože Mirkova jediná droga je sport, dopadlo to dobře a Mirek je už kousíček od Stegny a těší se na něco dobrého :-) 

Ty silice jsou teď ještě silicovitější :-)

A už je to jen pár metrů a Mirek to bere přímo k Julce, což je restaurace kam chodil na chálku, což je cigánsky jídlo, protože Mirka Romales ze značné části vychovali a proto je takový, jaký je, tedy se srdcem na dlani a dal si tam golonku. 

Tedy pečené koleno s vařeným bramborem a s koperkem, tedy s koprem a se salatkou a s rosólem, což je vývar s nudlemi a se zeleninou a musím říci, že podávat golonku v pečícím papíru, takže je ve vlastní šťávě je něco úžasného. Prostě nakonec oblížete i ten papír a vůbec vám to nepřijde blbé :-) 

 Ale už vás nebudu dál trápit a mučit a to ani sebe, protože při této vzpomínce také počínám slinit a tady máte film, který vám Mirek natočil, protože jednou vidět je lepší než tisíckrát číst, ale moje články jsou vynikající i po tisící prvé takže je to v pohodě :-) 

No a zítra si mešúrs vyrazíme po Źulawách a polskou historií a taky a to nejvíc po plážích a dáme si i nějaké ty traily, tak žádné ponocování, hezky dočíst a alou na kutě, ať máte dost sil  a Mirkovi stačíte :-) 

Miroslav Václavek

Šumperk 

Autor: Miroslav Václavek | pátek 30.9.2022 17:00 | karma článku: 18,53 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Jak se může na homofobním Slovensku stát prezidentem homosexuál?

Příčina toho, proč se Fico s Pellegrinim angažují v politice je evidentní. Jde o řemeslné zloděje a příslušníky organizovaného zločinu, kteří rozkradli celé Slovensko a nyní jim tak nehrozí kriminál,

10.4.2024 v 17:00 | Karma: 24,73 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Hnutí ANO a jeho majitel Andrej Babiš jsou bezpečnostním ohrožením České Republiky

Pro pravdu se každý zlobí, přičemž ani Andrej Babiš není výjimkou a zvláště je-li to pravda, které se dopustí on sám.

22.3.2024 v 17:00 | Karma: 39,18 | Přečteno: 3644x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Fico, Babiš, Putin - ruská trojka smrti

Představte si, co by se stalo, kdyby po druhé světové válce nebylo Německo podrobeno denacifikaci. Kdyby bylo řečeno, že pokusem Clause Schenka von Stauffenberga o likvidaci Hitlera bylo provedeno Německé národní povstání

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 30,51 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Mírové návrhy Andreje Babiše

Jak už všichni víme, je vláda Petra Fialy tou nejneschopnější v dějinách. Pokud by o tom snad někdo pochyboval jen ať se rozhlédne kolem sebe. A co uvidí? Je zataženo a prší, to svědčí o naprosté pravdivosti těchto slov.

28.2.2024 v 17:00 | Karma: 25,54 | Přečteno: 667x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Islamizace úspěšně pokračuje!

Kde jsou ty časy, kdy si Tomio Okamura zašel v Londýně do mešity za požehnáním a jeho genosse po útoku na koleje na kebab. Situace je mnohem vážnější, než by se zdála na první pohled být. Jen posuďte sami, co se mi přihodilo!

12.2.2024 v 17:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 881x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...