Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

proud122

10. 7. 2010 21:09
Něco tak hloupého

a fanatického jsem opravdu dlouho nečetl! Autior je nedouk a měl by si nastudovat nejen Pekaře ale také novějšího šmahela a nejenom katolické agitky! Btw o tu třetinu obyvatel se husité podělily na třetiny s křižáka a panskou jízdou!:-/

0 0
možnosti

BlackGee

8. 7. 2010 20:26
Skoro se to podobá katolické propagandě.

Jaká náhoda, že autor jaksi opomněl uvést své zdroje. Protože objektivní katolický zdroj je směšný sám o sobě. Nicméně, když vynecháme milosrdné řádění rytířů svatého kříže v českých zemích tak by to jako pohádka pro nehodné kališníky docela šlo. Bohužel propaganda zůstane navždy propagandou. Zvláště ve světle skonu husitských vojsk po bitvě u Lipan. Humánní křídlo českých státu tehdy upálilo své poražené nepřátelé milosrdně v místních stodolách. Typický příklad střetnutí katolíka humanisty s tou husitskou verbeží. Katoličtí katecheti odvedli za pár set let katolické totality dobrou práci. Nicméně český národ dodnes nezapomněl kdo za pravdu hořel jako první. Mučednická smrt jako příčina nenávisti ke katolické lůze. Co jiného by si za své ubohé zbabělství milovníci papeženců zasloužili? V podstatě pomstu v biblickém slova smyslu. Kecy o českém Talibanu jsou snůškou směšné katolické propagandy. Hoř jen hoř Jane Huse ať neshoří naše duše. To patří jen do temné katolické minulosti!

0 0
možnosti
JFV

Frantisek.z.Assisi

10. 7. 2010 8:54
Re: Skoro se to podobá katolické propagandě.

U Lipan katolíci? No, jako vtip dobrý, ale jinak... :-/

0 0
možnosti
BH

baryk

8. 7. 2010 10:16
Pěkné počtení

Pan Václavek historii netvořil, stejně jako ji netvořil Tomáš Krystlík. Jsou to jen dva z mála, kteří ji popisují jinak než ji zarudlá ega nejedlovských pohrobků jsou schopna příjmout. Člen klubu pohraničí nikdy nepoužije výraz vražda na hranici, ale zákrok proti narušiteli... Jinak na panu Václavkovi se musí obdivovat, že vlastně vytváří s každým svým článkem na blogu zároveň i článek souběžný, který jsa složen s příspěvků vypovídá neuvěřitelné věci o národu českém. Bravo pane Václavku!R^

0 0
možnosti
A

Astartoth

8. 7. 2010 12:55
Re: Pěkné počtení

Vidim to stejne. Obrozenci by zaplesali, kolik jeste dnes zde maji nasledniku, papouskujicich jejich bludy. Rukopisy ZH a KH odhalili jako falza, jejich smyslenky a zkresleni historie bohuzel nikoli :-P

0 0
možnosti
I

Imperator.Caligula

8. 7. 2010 1:28
V kostele vám do hlavy pan faráíř natloukl pěkné věci

ještě nám povězte tu o bubnu ze Žižkovy kůže a bude to OK, můžeme jít spinkat... Anebo ne - co kdybyste nám pověděl o Balthasaru Cossovi anebo dobytí Konstantinopole Křižáky? Hned by se ti vraždící a loupící husité jevili tak nějak jinak, tak nějak v kontextu doby. Vedli náboženskou válku, v které jde o více, než o život - jde v ní o věčnou spásu, že. A ta byla ve středu zájmu tehdejšího člověka. Zahynuvší křižáci si též nemohli stěžovat, neb měl-li pravdu papež, šli rovnou do nebe - kam by se většina z nich nejspíše nikdy nedostala, žádní světci to totiž nebyli.

A hlavně: Hus a jeho následovníci ukázali cestu Martinu Lutherovi. I když sami tkvěli ve středověku, ukázali totiž to hlavní: římská děfka nemá monopol na výklad Bible, nemá monopol na pravdu. A za husitství též došlo k prolomení jiného středověkého tabu. Volbě krále z pouze panského stavu - tedy byl učiněn krok na první schod schodiště, na jehož konci je naše dnešní demokracie. Nebo byste raději dědičnou monarchii?

0 0
možnosti
I

Imperator.Caligula

8. 7. 2010 1:39
Re: V kostele vám do hlavy pan faráíř natloukl pěkné věci

Ještě třeba k té mnohasetleté izolaci a devastaci - ano, aktuálně došlo k izolaci, ale již s nástupem Jagellonců se naše země z izolace vytrhla. A ono vytržení pokračovalo po vítězství reformace v Německu, kdy jsme se stali (minimálně po kulturní a náboženské stránce) součástí nově vzniklého a celkem silného světa, světa reformovaných - Anglie, Švýcarsko, některá velká říšská knížectví, Švédsko a ovšem katolická Francie, která do onoho tábora patřila z poněkud jiných důvodů.

A devastace? Za nějakých 200 let tu vyrostla domácí inteligence humanistického střihu, která jaksi po vítězství katolicismu buď prchla nebo byla zavražděna Habsburky a jejich domácími posluhovači jako Lichtenštejn či Valdštejn.

Takže váš jistě milovaný katolicismus se na české elitě též pěkně vyřádil, a vzhledem k tomu, že Bílá Hora je blíže našim dnům, bude mít exodus českých elit po BH na dnešek jistě větší vliv než jakkoliv sporné počínání hisitů o 200 let dříve.

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 7. 2010 23:46
Autor článku by se asi jen poslušně klaněl vrchnosti,

jak to činí teď. Revoluce je vždy důsledkem revoluční situace, takže v zemi rozhodně nebylo všechno v pořádku.

Husitství mělo řadu pozitivních důsledků: církev přišla o majetek, vzrostl význam zemských směnů a byl položen základ k náboženské pluralitě a následně k toleranci.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

8. 7. 2010 5:26
Re: Autor článku by se asi jen poslušně klaněl vrchnosti,

takovyhle nesmysl muze napsat jen komous

0 0
možnosti
SH0

sir Humphrey 001

7. 7. 2010 23:21
Autor je ze Šumperka? No tam se teda černoprdelníci taky

vyřádili :-P

0 0
možnosti
S

Semper_1

8. 7. 2010 2:02
Re: Autor je ze Šumperka? No tam se teda černoprdelníci taky

ted promluvil ynteligent, zřejmě dlouholetý předplatitel  komunistické Tribuny.

 Boblig von Edelstdt byl trapná SEKULÁRNÍ  figurka, židovský palírník, který si umaštěný titul koupil za xxx zlatek.  V losinských procesech se  papežská invisice neangažovala - naopak k Boblogovým obětem patřili i dva katoličtí  páteři, dokonce sám šumperský děkan  ( v Č vikář) pater LautnerRv

0 0
možnosti

originalni_demokrat

7. 7. 2010 23:12
Obávám se

že Jan Hus za níže uvedená zvěrstva nemůže a není za ně odpovědný. Pane Václavku, většinou s Vámi souhlasím, vždy boříte nacionalistické mýty, tentokrát si však dovolím oponovat nad názvem článku. Obsah sděluje historická fakta. Sice některá opomíjí, jako plenění křižáckých vojsk, ale nic to nemění na tom že husitské běsnění bylo i na tu dobu velice rozsáhlé a kruté a neměli bychom ho omlouvat. Je jedno, zda byl Jan Hus malý a tlustý, prostě se mu něco nelíbilo, a to že si ho vzali do huby husiti aby vyplenili půlku střední evropy, za to fakt ten pán nemohl. Místo něj si mohli vzít do huby někoho jiného, koho upálili měsíc po něm a mohlo to dopadnout stejně(Jeroným Pražský se jmenoval). Spousta věcí v té době nebyla moc košer, nebyl tu jeden papež, ale dva nebo tři. Prostě bordel.

Ostatně Jiří z Poděbrad bojoval taky proti husitům a sám byl zastánce Husa. Prostě jen pomohl porazit radikály, kteří plenili a ničili.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

7. 7. 2010 21:24
mohl

jste se trochu mírnit, jsou bezvýhraně zbožnovány daleko horší věci

0 0
možnosti
K

korzár

7. 7. 2010 21:00
Byla jiná doba

Dívat se na ní dnes našima očima skutečně asi nejde. To, co dnes vidíme jako zločin, bylo v té době "normální". Lidský život neznamenal zhola nic. Nemíchal bych ale učení Husovo s husitstvím, které skutečně už bylo za hranicí náboženského fanatismu. Lze to dnes přirovnat snad k Polpotovskému režimu, Stalinismu apod. Ona politika se dříve prováděla skrze náboženství. Faktem ale je obrovský morální úpadek křesťanství v době Jana Husa. Bohužel (většinou) každá dobrá myšlenka byla v minulosti zneužita, což je husitství zářným příkladem. Jinak jako jiný pohled na tehdejší dobu - beru. Co mi ale, pane

Václavku, vadí, je interpunkce. Prosím o dostudování jazyka českého, jinak Vám ta čeština nafackuje ;-)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

7. 7. 2010 23:08
Re: Byla jiná doba

Katolíci nemají rádi, když jim někdo předhazuje zločiny inkvizice. Myslím, že tento článek dělá něco podobného, jen si vybral jiný cíl. :-/

0 0
možnosti
CJP

Ctihodnost Já První

7. 7. 2010 20:34
Skvělý blog. Jen škoda,že......

.....jste ho nepublikoval včera . Na téma Hus zde byly velmi divoké diskuze .

0 0
možnosti