Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Vojáci shodili povoz přes krajnici cesty a vrhli se na ženy. Ty ženy, které se přišly na pomoc svým dětem zastřelili. Současně Sovětský plukovník reguloval pořadí násilí páchaného na ženách, zatímco jiný důstojník střílel malé děti a starší lidi." Svědectví ze západního Pruska.

7 1
možnosti
Foto

"Německých žen je dostatek. Není třeba je přemlouvat, jednoduše přiložíš k hlavě Nagan a zavelíš "Lehni!". Pak to uděláš a zase jdeš dál. Teď dáváme prušákům tak pokouřit, že z nich peří lítá. Naši kluci už "vyzkoušeli" všechny německé ženy. Obecně je tady vůbec hodně trofejí." Kapitán Sovětské armády E. v dopise ze dne 3. února 1945.

7 1
možnosti
Foto

"V jedné místnosti jsme našli ležet mrtvého muže a ženu, ruce svázané za zády společně jedním provazem. V dalším statku jsme uviděli 5 dětí, s jazyky přibitými k velkému stolu. I přes intenzivní hledání, jsme nenašli žádné stopy po jejich matce. Na cestě jsme našli pět dívek svázaných jednou šňůrou s oblečením téměř zcela pryč, jejich záda byly sedřeny z kůže. Bylo zřejmé, že dívky byly smýkány dlouho zaživa po zemi až na toto místo." 93. střelecký sbor 43. armády Baltského frontu v Memelské oblasti.

7 0
možnosti
VD

Takhle by nebyl problém najít články o chování například belgických vojáků v Kongu, v době, kdy bylo osobním majetkem krále Leopolda. Nevyznívaly by o nic lépe.

A to tam byl jeden podstatný rozdíl, že obyvatelé Konga nespáchali podobně intenzivní násilí na obyvatelích Valonech a Vlámech.

1 2
možnosti
Foto

Pane Václavku,

tohle je ale sprosťárna, co jste napsal. Fakt moc hnusná sprosťárna.

Že se nestydíte po těch 143 000 padlých Rusech takhle flusat!

 -  Uvědomte si, že bez nich byste tady nebyl!                                                             VH

7 10
možnosti
VS

Ubohý a trapný článek, navíc k dějinám ČR naprosto lichý a irelevantní.

Fakta:

1. Němci zde za protektorátu vraždili české lidi, za heydrichiády např. zavraždili 5000 civilistů, neštítili vraždit ani těhotné ženy a malé děti, vypálili a zavraždili obyvatele Lidic a Ležáků, plánovali tzv. Konečné řešení české otázky (projev R. Heydricha, který je na netu volně ke stažení), což by v konečném stádiu vedlo ke KONCI českého národa!

2. Rudá armáda porazila Německo a zachránila český národ před vyhlazením. Nevím o to, že by zde Rusové vypalovali vesnice, vraždili organizovaně Čechy, zabíjeli české děti, nevím nic o tom, že by plánovali vyhlazení Čechů, jako Němci. Při osvobozování ČSR zemřelo na 150 000 vojáků RA. Mějme to na paměti a neslintejme nesmysly, nepleťme hrušky s jablky a neurážejme mrtvé!

8 9
možnosti
Foto

K získání toho pravého vztahu k Rudé armádě a rudému režimu obecně doporučuji přečíst Souostroví gulag......je skoro jedno, který díl vezmete. Dokonce můžete začít číst odprostřed. Ale je to síla, ten pocit hnusu z vás  nevyjde dlouho, tak rozložte síly. Já to třeba čtu věčnost, protože prostě nemám na to x dní po sobě tenhle humus virtuálně prožít. Tak dávám přestávky a něco pozitivního.

7 0
možnosti
VS

Tak Souostroví Gulag je všeobecně známé, také jsem ho četl. Jen mi není jasné, jakou to má souvislost s osvobozením ČSR a s obětmi Rudé armády (150 000 vojáků), kteří zde při našem osvobozování padli????

3 5
možnosti
LK

Baví mě nadpis Israel you are not alone. S vámi tedy alone je a kapitálně. Bez RA by Hitler v klidu dokončil likvidaci Židů a to zcela a totálně. Navíc politika západu dnes rozbila stabilitu blízkého východu. Israel je ohrožený více než kdy jindy. Dejte si obklad na hlavu.

5 8
možnosti
Foto

Sovětský svaz Gestapu vydal všechny židovské uprchlíky o které si řeklo. V rámci smlouvy o spojenectví, přátelství a spolupráci, na jejímž základě SSSR a Německo spolu se Slovenskem, rozpoutal druhou světovou válku.

8 2
možnosti
IP

Mohu přispět jen svědectvím mého otce (byl později ředitelem policie v Opavě). Naši známí, manželové Foglovi (německy Vögelovi) byli krátce po osvobození Opavy okradeni vojáky RA o nějaké věci (byli to přece Němci a pamatuji si, že v jejich řeči to bylo zřetelné i když mluvili česky). šli si stěžovat na ruskou "komandaturu" a dotyčný důstojník nechal nastoupit vojáky, kteří se v dané části města v inkriminované době nacházeli a požádal manželé Foglovy, aby je označili. Ti snad 2 nebo 3 vojáky poznali. Velitel okamžitě sestavil popravčí četu s tím, že je před nimi popraví a teprve, když pí. Foglová ho na kolenou prosila, aby je nezastřelil (šlo údajně o velmi mladé lidi), od svého úmyslu upustil a  nařídil je potrestat jinak.

Samozřejmě, že v jiných případech tomu bylo jinak, ale válka je válka

4 1
možnosti
IN

Pane Pejskare, souhlas : válka je válka, plodí nenávist, zlo. Nezáleží jaké národnosti jsou vojáci, mladí muži, jejichž psychika je ovlivněna dlouhým strádáním, krutostí boje, nejsou vybíráni do války podle inteligence, společenského chování. I v západ. Čechách v době osvobození byly případy obtěžování americkými vojáky. Ale některá děvčata se jim sama nabízela za čokoládu, žvejkačky.

Je známé, že v Rudé armádě se za prohřešky tvrdě trestalo, důstojníci se s vojáky nemazlili.

0 2
možnosti

Matějka se matkám těchto parchantů omlouvá., že je měly vychovat (syny)je asi nenapadlo.

4 1
možnosti
LH

Oni ty matky leckdy už neměly koho vychovat Andrejko - o tom to je

1 2
možnosti
LH

No škoda že se na to tenkrát Rusovéi nevykašlali, dne si mohl junáku lízat wermachtu boty

6 6
možnosti
LK

Přesně tak. Měli se zastavit na Ukrajině a uzavřít mír s Hitlerem. je to sci fi, ale bylo by zajímavé až by Němci vrhli veškerý materiál na západ. Obávám se, že by spojence hnali až do Londýna.

1 2
možnosti