Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V každém případě platí, že vyhlášení války bylo naprosto neadekvátní reakcí na atentát. Stačilo vyzvat ostatní evropské monarchie k izolaci Srbska.

0 0
možnosti
Foto

Autor idealizuje Františka Ferdinanda d´Este a démonizuje Gavrila Principa. Atentát v Sarajevu byl jen vítanou záminkou pro rozpoutání 1.světové války, ke které by nejspíše došlo i bez atentátu. Zdá se mi poněkud podivné tehdejší chování rakouských úřadů. Skoro bych věřil různým úvahám, že se jednalo o intriku vídeňského císařského dvora, která úmyslně vyslala rakouského následníka trůnu na smrt - už jen volba místa a datumu návštěvy, mizerná bezpečnostní opatření atd. Ve Vídni totiž panovaly obavy z blížícího se nástupu Františka Ferdinanda na trůn. Zabili tím dvě mouchy jednou ranou - zbavili se nepohodlného následníka trůnu a získali záminku pro rozpoutání války.

1 2
možnosti
JC

Císař prý z toho měl radost a vyjádřil ji i slovně.

0 1
možnosti
JL

Šlechta provedla mistrovský kousek: přesvědčila většinu lidí, že mají žít v chudobě, že má právo je okrádat a ještě poslat do válek na smrt, kdykoliv se jí zamane. V tom jí intenzivní pomáhaly křesťanské církve, které se díky této spolupráci měly také velmi dobře. Princip nezavraždil miliony lidí, ty poslali na jatka jejich vládci. Princip zastřelil dva lidi, to je vše.

1 2
možnosti
Foto

Myslí, že Habsburky moc romantizujete. V případě Františka Jozefa I, je pravda že byl velmi pracovitý a zajímal se o dění svých poddaných, ale odmítat jakoukoliv reformaci jeho říše a většinu slibů, které slíbil v roce 1848 nesplnil, nesmíme zapomínat na tzv. Bachův absolutismus. V případě Františka Ferdinanda, to také není tak růžové. Žil v Čechách a vzal si českou šlechtičnu (proti vůli císaře), ale např. na svém panství zakazoval používat češtinu a jeho prioritou bylo oslabit Maďary a Češi měli být jeho hlavní nástroj.

1 0
možnosti
JS

Pan Václavek přepsal dějiny.Určil,že nejmasovější vrah v dějinách lidstva je Gavrilo Princip.Dokonce určil počet jeho obětí.219 389 610lidí.Václavku,klobouk dolů.Včera to musel být velice výživný matroš.

0 2
možnosti
JH

R-U nepožadovalo vydání Tankosiče a Ciganoviče, chtělo jejich zatčení (celé ultimatum viz ww w.historie.upol.cz/19/prameny/ultimatum.htm. Tento požadavek byla srbská vláda ochotna splnit, jakožto i skoro všechny ostatní, pro zachování tváře odmítala jen bod 6.  Jenže v Rakousku i posléze i v Německu už převládlo přesvědčení, že je vhodná chvíle pro válečné tažení, které přece určitě bude jen krátké...

Pro Pincipa i další atentátníky nemám žádné sympatie, ale svým činem válku jen urychlili, vypukla by stejně, jen pod jinou záminkou.

1 0
možnosti
JC

Doporučuji přečíst si také seriál pana Vlka na Neviditelném psu.

0 0
možnosti
DH

D70a91v18i77d 73H13r63b67e87k

27. 6. 2014 10:27

D'Este by sice možná reformoval Předlitavsko, byť není vůbec jisté, jestli by se mu povedlo nějak uklidnit národnostní třenice mezi Čechy a Němci v Království českém, ale celkem určitě by se mu nepovedlo nějak zlikvidovat rakousko-uherské vyrovnání. Spíše reálně hrozilo, že v roce 1918 nedojde k další finanční dohodě a Rakousko-Uhersko se rozpadne.

1 0
možnosti
JC

Ano.

A takový rozpad Rakousko-Uherska by nevedl k obnovení českého státu v historických hranicích zemí Koruny české. A Slováci by byli zničeni úplně.

0 0
možnosti