Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AZ

Pane Václavku, popsal jste to skvěle.

2 1
možnosti
RS

Hezky clanek, ale tak trochu z cesty. Nas problem nejsou Husite, ale Islamsky Stat a pise se 21 stoleti.

5 0
možnosti
JC

J34a78n 71C79i86h30e18l74n87a

12. 6. 2015 13:02

Historik Petr Čornej řekl: Každý civilizovaný národ klade ve svých dějinách důraz především na epochy, v nichž obohatil lidstvo o nové hodnoty, kdy dal světu velké osobnosti, nové myšlenkové impulzy či vzory hodné následování. Činí tak Řekové, Italové, Francouzi, Rusové, Němci, Poláci, Španělé, Angličané, Američané, Indové i Číňani, činíme tak i my. Občas, zatíženi pocitem příslušníků malého národa, s určitými rozpaky. Nejen na tomto místě je však třeba rezolutně prohlásit, že jedním z největších vkladů českého národa do světových dějin bylo husitství. A to přes všechny stíny a problémy, které přineslo a jež znamenaly vybočení z dosavadního vývoje i, ruku na srdce, kulturní izolaci od vyspělých západoevropských a jihoevropských oblastí. Jeho jedinečnost spočívá v jiném momentu. Právě husitství představovalo první velký historický pokus uskutečnit reformu života západního křesťanstva úsilím všech lidí, kteří cítili nutnost nápravy společnosti. Teprve o 100 let později ocenila luterská reformace v husitech své předchůdce a uznala jejich prioritu v důslednosti, s jakou vedli zápas za ozdravení života západokřesťanské církve. Naší povinností je proto vědět o husitské epoše co nejvíce, znát její světla a nezamlčovat ani temné stránky.

12 3
možnosti
MB

Souhlas. Škoda, že to (první ?) přiznali luteráni. Od katolíků by to mělo větší váhu.

0 0
možnosti
MB

No, každá radikální změna společenských poměrů - chcete-li revoluce - má nějaké podhoubí, které léta kvasí, není-li zavčasu léčeno. Pak má silný spouštěč, kdy si nadkritické množství k sobě přilnuvšího lidského materiálu řekne A DOST. No a pak nastane relativně krátká fáze očistné exploze, která s sebou ovšem přinese závoj radioaktivního zamoření, které poznamená krajinu na léta dopředu a zasáhne všechny bez rozdílu, s vinou i bez viny (= práčata). Katolická církev měla ale megatuny másla na svých lebkách, tak se nesmí divit, že to páchne ještě v tomto století. A co třeba VFR (nikoliv jeden z leteckých předpisů, ale autor(ka) guillotiny) - člověk by si snad i mohl myslet, že budou mít o 300 let víc rozumu - a to oni ne. IS je krapet jiná píseň, taky srostlá s náboženstvím, které jí "dává křídla", jenže využívající slabosti terčů, které si zrovna vybere. Poněkud zbabělé.

0 0
možnosti
LS

A co bylo krizacke tazeni do svate zeme. Taky  tam nerozdavali brozury o krestanstvi, ale pekne od podlahy to tam kosili. Ja jen aby tady nevzniklo nejake informacni vakuum, kdyz uz srovnavame husity s IS. navic to tazeni posvetila hlava katolicke cirkve. Nevim jestli je normalni srovnavat to co se delo v casech stredoveku s dneskem. Jestli chtel pan autor plivnout horkou slinu na hrad za vyzdobu vlajkami, tak to ma rict rovnou a nepsat a srovnavat nesrovnatelne. Jinak je dobre se hlasit k odkazu Jana Husa.

12 2
možnosti
JB

J85a70n 14B92u78r86i73a28n

12. 6. 2015 12:40

Jenže dnešní katolík se za toto chování stydí a mnohokrát se za ně představitelé katolíků omluvili.

Ale český národ má být hrdý na vraždění husitů, prezident vyvěšuje jejich prapor - a já se ptám proč?

Když za 100 let budou Němci vyvěšovat hákové kříže a romanticky vzpomínat na velkou Říši, tak to bude taky OK?

5 1
možnosti
JS

J29o26s65e92f 33S63u34k

12. 6. 2015 12:19

Nadpis článku považuji za hloupý. Namyslím si, že by autor potřeboval takto

lacině zvyšovat zájem o svůj výtvor.

7 0
možnosti
JZ

Vynikající článek a zasloužená karma. :-)R^Ano husité byli islámským státem středověku.

6 16
možnosti
TB

nemáte úžeh v tomhle vedru?

1 1
možnosti
JT

Jo jo, husitstvi je nejslavnejsim obdobim nasich dejin a Hus velikanem nejvetsim. s tim uz nic nenadela ani germanska, ci katolicka propaganda. a koreny nasi kultury jsou opravdu na jihovychode, v Byzancii a ne na zapade.

3 9
možnosti
JT

Ze Ziegler minusuje histopricka fakta nikoho neprekvapuje.

0 0
možnosti
ZB

Karma.Zajímavé také je,že husitský popěvek slibující vrařdícím fanatikům ve jménu Krista velkou odměnu v ráji je součásí inaugurace českého prezidenta,to je urážka všech,kteří byli těmito fanatiky zavrařděni.Máte pravdu,historie se jen opakuje,fanatici z islámského státu nejsou nic nového...

5 8
možnosti
TB

Husiti nebyli o nic horší než katolíci ;-)

8 1
možnosti
BM

Takže islámisti jsou 600 let za naším vývojem, neměli by mít v ruce místo kulometů cepy?

2 0
možnosti
MZ

Měli. Jenže některým jsme dali právě ty kulomety. Některým jídlo, ale to stejně vyměnili za kulomety...

3 0
možnosti