Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Vas clanek de facto potvrzuje, ze bychom si sem muslimy poustet nemeli s cimz soudny clovek nemuze nesouhlasit.

3 0
možnosti
FS

Naprosto úchylné srovnávání dvou světů, vzdálených 4 tis. km a 600 let. Navíc husitství a celé toto období se vyznačovalo naprostým otroctvím poddaného lidu, který žil hůře než tažná zvířata a navíc viděli kolem sebe rozmařilost církve. Dokonce poddaní ještě  v 16 a 17 století v našich zemích se prý měli hůře než otroci ve starém Římě. Proto se nedivme, že vznikaly revolty. Ten kdo má práci a chleba tak zpravidla revoltuje málo.

5 3
možnosti
JZ

Husiti nevolnictví nerušili.

2 0
možnosti
VS

Víte srovnávat 14. století, kdy se všechno řešilo obdobně jako husité, s 21. století a Islámským státem, nesvědčí o znalosti historie i současnosti. Přece jenom se společnost někam (a to hodně) posunula.[>-]

10 0
možnosti
Foto

Husité se dopouštěli násilí po krátkou historickou dobu a byl ohraničen území Čech. Islám představuje násilí od odoby a o do  současné doby.

4 0
možnosti
JM

přesně tak - Islám je globální problém, husitství ( kromě několika nájezdů do sousedních států ), bylo ohraničeno územím Čech, do jisté míry Moravy. Současní nezaujatí historikové většinou hodnotí u husitství pozitiva i negativa, s tím že spíše převažují negativa, ale je to pohled 21 století na století 15.

4 0
možnosti
Foto

Jistě, i tak to bylo. V určitém smyslu není záruka, že se něco podobného neobjeví zase. Z válek máme těch příkladů dost. Problém se slavením slavných buřičů, protože jsou to naši buřiči, nemáme jenom my, ale i např. Francie, která má píseň krvelačného davu, Marseillesu, za hymnu. Mělo by se to nechat dějepisu a věcným diskuzím, netahat to ven jako příklady nějaké naší slávy. Sláva to nebyla.

3 0
možnosti
SB

Mezi husity a Islámským státem je jeden rozdíl, který je pro mne velice podstatný:

Husité už jsou tíměř šest stovek let minulostí. Ať už byli jacíkoli, dnes už nejsou nikomu nebezpeční.

Což se o Islámském státě říci nedá.

10 0
možnosti
JB

J21a97n 36B13u51r19i13a53n

12. 6. 2015 9:12

Fašisté jsou 60 let minulostí a stejně se jich pořád bojíme a strašíme se jimi. A je to tak v pořádku - lidstvu fašismus v podstatě nepřinesl NIC; přinesl jen velké zlo. Ale kdo ví, možná se za sto let v Německu "definitivně" zapomene na holokaust, koncentrační tábory a fašismus bude romanticky oslavován jako velký německý úspěch, který bohužel skončil porážkou.

A s hustitstvím je to podobné - na zvěrstva, které ho provázely a hospodářský i kulturní úpadek jsme zapomněli a pozitivního nám v podstatě taky NIC nepřinesl.

Islámského státu se bojím jako osoba. Může se stát, že nějaký jejich terorista zabije mne nebo někoho blízkého. Ale nebojím se, že by dokázal výrazně ohrozit třeba EU.

Jeho existence je dána tolerancí mocností - neochotou proti němu nějak významně zasáhnout.

Když opravdu propukne opravdová válka proti IS, tak kolik vlastně mají islamisté továren na výrobu zbraní, kolik si dokáží vyprodukovat potravin apod?

1 0
možnosti
MB

Myslím, že se ve svém článku fatálně mýlíte, když husity ztotožňujete jen s radikály. Jenže husitství bylo velmi diferencovaným proudem - a nakonec to byli i sami husiti (viz Diviš Bořek z Miletínka), kdo pacifikoval u Lipan polní vojska, jež byla na předchozím sněmu prohlášena za zemské škůdce. Dále následovala desetiletí až staletí na svou dobu nezvyklého úkazu, kdy u nás dokázali žít vedle sebe lidé "dvojí víry" - opravdu celkem unikátní věc, na kterou můžeme být hrdi i dnes. A toto soužití se týkalo právě i husitů (kališníků). Takže pardon, ale srovnávat husity s islámským státem, je mimo (nehledě na jiné historické souvislosti)...

18 0
možnosti

otázka 1: Husitství je fenomén, který nemá obdobu v historii. Viděno dnešní optikou, kdy se má vše řešit smírem (ale ani dnes to nefunguje) máte snad pravdu. Neozbrojený a nevycvičený plebs dlouhé roky vítězil nad vycvičenou a vyzbrojenou armádou, která byla navíc v přesile. Do té doby a i po ní byly všechny vzpory plebsu rychle zlikvidovány. Ten odkaz je zastaralý, ale jak vidět z vašeho příspěvku stále živý.

otázka 2: Člověk protivící se mocenským strukturám by byl odstraněn jakýmkoliv způsobem.

Můj dotaz: co kdybyste se pokusil rozebrat třicetiletou válku, která je naší době blíž a zlikvidovala 30% obyvatel Čech.

7 0
možnosti
MD

Ozivly by mohl byt nebezpecny. Nejde o podobu, jde o princip. Prave dnes. Je treba ho za kazdou cenu pospinit. Nedostatky vyzdvihnout, prinos potlacit. Tyto pristupy zacinaji prorustat vsim 'nebezpecnym'.

1 0
možnosti
AS

A38d35a18m 44S61t90a55v94a

12. 6. 2015 8:06

"....Husité byli mnohem horší...": Koukám, že s blížícím se  výročím Mistra Jana Husa si tu budeme muset vyslechnout  a přečíst nehorázně  smrduté pšouky.....  Autor by dokázal žít podle  zásady: kdo do tebe kamenem, ty do něj chlebem, či uměl by na ránu do tváře nastavit druhou líc?

4 1
možnosti