Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zasloužená karma za vynikající blog. :-)R^Obyvatel budoucího Československa se nikdo neptal v jakém chtějí žít státě. Pokud vím, tak na Slovensku nebylo žádné lidové referendum o odtržení od Uher. A Slováci pak dali v roce 1939 najevo, že o společný stát s Čechy moc nestojí.

9 8
možnosti
VZ

Byla Pittsburgská dohoda. A česky mluvící občané napospol vznik státu vítali, nešlo přece o žádný blesk z jasného nebe, ale vyvrcholení letitých snah, kde jediný otazník byl zda federalizace R-Ú nebo samostatný stát.

0 0
možnosti
OF

Já to také tak vidím. Těch padlých v březnu 1919 v Sudetech, bylo myslím 53 / Marzgefallene/ .Severní Čechy, Liberec,  chtěly odjakživa k Německu, dokonce Franz Josefa prý někde vítaly německým vlajkami, místním Němcům se zajídalo i Rakousko...

Byla to nepřehledná situace, neboť historicky Sudety patřily Koruně české...

Je pravdou, že sudetští Němci byli za první republiky občany druhé kategorie, a my těšínští Poláci, dokonce občany třetí kategorie...

Otázkou zůstává, jestli mělo cenu za dané situace budovat samostatný stát,

autonomie v rámci Rakousko-Uherska byla také řešením.

Pokud měl stát vzniknout, tak jedině silou. Naši historici tvrdí, že autonomní uspořádání republiky, dle švýcarského vzoru, nemělo šanci... těžko říct, nevím.Podobně selhalo Polsko při budování státu.Českopolsské vztahy jsou špatné už od roku 1918, největší " zásluhu" má na tom bohužel Masaryk, viz polská wikipedie, heslo Masaryk.

Nám se v Česku žije dobře , Češi jsou moudrý a tolerantní národ / vy s tím asi nebudete souhlasit/ , s výjimkou "Čechů" na Těšínsku, jejichž prarodiče

neuměli ani slovo česky.....dokonce respektujeme i český historický nárok na Těšínsko..... jen ti historici a rok 1919...jedná velká sprostá lež....

Ale co chcete od " historika" Valenty, největšího "experta" na těšínsko... člena StB!

Karma , pěkný článek, mimo hlavní proud, ale pravdivý....R^

9 0
možnosti
Foto

O33t52t79o 37Č42e85r79n53ý

28. 10. 2015 10:08

Máte docela pravdu v lecčems.

4 0
možnosti
OF

Ahistorický a v případě Těšínska vyloženě lživý článek. Ale Henleinovi by se určitě líbil.

Pane Santay, bohužel smutně pravdivý článek.

3 2
možnosti
ZM

Německo prohrálo válku, na jejímž rozpoutání mělo velký podíl. Ptal se někdo Němců, jestli chtějí platit válečné reparace?

Ptal se někdo obyvatel Alsaska-Lotrinska, kde chtějí žít? Jestli v Německu či ve Francii?

Ptali jste se Palestinců, jestli chtějí žít ve Vašem státě?

Jestlipak se někdo zeptal obyčejných Němců rok po válce, kde chtějí žít.

Jestli ve zbědovaném Německu, zmítaném šílenou inflací, či v klidném Československu? Jak by tehdy odpověděli?

3 2
možnosti
PK

P67a20v17e50l 38K37u86l73a

28. 10. 2015 9:41

Tak proč jste se nezeptal vy, když jste tak zvědavej?;-D

1 3
možnosti
VM

Pane Václavku,Vaše blogy jsou perly,kam se hrabou Ziegler s Peszyńskim.Vím,že sebemrskačství je českým oblíbeným sportem,ale Váš výkon v tomto oboru je úctyhodný.

Je pravda,že rozpad Rakouska-Uherska byl,z dnešního pohledu,chybou,ale svou vinu na tom má také arogantní chování Habsburků vůči Čechům a Slovákům,např.Proč toto nekritizujete,když tvrdíte,že čsl.vojáci vraždili sudetské Němce?

Je fakt,že se Češi bouřili proti rakouské nadvládě,jenže to byl boj za nezávislost.Po bitvě na Bílé Hoře začal útlak všech nekatolíků,zejména českých,měli jsme tedy právo se bouřit.

Ale jaké právo měli sudetští Němci?Měli své školy.Nešlo jim o nic jiného,než o rozbití republiky,tedy vedení sudetských Němců.Jiná věc je,že Němci,jež žili v Čechách od středověku, českému království prospěli.

Nepopírám,že Češi mají také svůj díl viny na komplikovaných česko-německých vztazích,ale z Vašeho blogu plyne,že Češi nesou hlavní vinu.

5 7
možnosti
VM

Ještě k Adolfu Hitlerovi,ten nevyhrál volby v Německu,kvůli tomu,že vzniklo Československo,ale protože byla světová krize,jež těžce dolehla na Německo,které navíc muselo platit reparace vítězným velmocem 1.s.v.

Vinit Československo,že vypustilo ducha nacismu,to je výkon.

5 2
možnosti
PS

Ahistorický a v případě Těšínska vyloženě lživý článek. Ale Henleinovi by se určitě líbil.

6 6
možnosti
JZ

J26a77n 84Z38i17e50g51l24e46r

28. 10. 2015 10:06

Sántay jako vždy bez argumentů.

2 1
možnosti
JC

Píšete, že Československo jako stát NIKOMU nechybí. Hmmm, a jak si troufáte psát za VŠECHNY?

Ve svém divném článku zpochybňujete všechny a všechno, např. je úsměvné, jak píšete, že Československá armáda obsadila Sudety ... Je to naprosto Vaše smyšlenost, protože ta armáda prostě nemohla obsadit své vlastní území. Takových podivností máte v článku víc, takže dílko naprosto nepovedené.Rv

16 5
možnosti
LK

Ale politicky to vzal správně - vyjmenoval všechny děti ;-)

2 0
možnosti
LK

Českoslovenští představitelé vypustili džina nacismu, což by se v případě přetrvání R-U nestalo? 

Vás to výročí nějak vzalo .......

5 0
možnosti
JF

Jak vidno pán je sudeťák a Evropan. Ještě chybí přívlastek levicový. Proč levicový? Levičáci neustále poukazují na to jak jim bylo a je ubližováno.  Asi je obecně známo, že tato skupina vnímá historii jaksi po svém a stvoření světa vzniklo až v roce 1918. Předtím to by zde ráj na zemi odkud byli vyhnáni. Kladou důraz na to co bylo či nebylo spravedlívé neb jen oni mají právo na pravdu a jen oni byli poškozeni. Válka, která tomu předcházela a milióny mrtvých, zmrzačených nebo existečně zničených jakoby nebyla. Po 20 etech jste byli opět v Říši a předpokládám, že s láskou vzpomínáte na zlaté období, kdy vaši dědové s láskou umírali za strašlivých podmínek na frontách celé Evropy. Obě války byly zažehnuty, zemřely v nich stamilióny nevinných a obyčejných lidí a stamilióny zůstaly bez obživy a domovů. Důsledky za započaté války bylo to co následovalo. Krom toho milý pane sudeťáku mohli jsme být i My Češí doma v půlce Evropy a neskončit 40 let za dráty oddělující západ a východ. De facto jsme byli po obou válkách odsunuti na východ a to i díky Vám sudetským Němcům. Jste na to hrdý??

7 2
možnosti
Foto

Já jsem sudetský Evropan EU:-)

3 0
možnosti