Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poslouchal jsem včera v rádiu pořad Jak to vidí s Cyrilem Höschlem na stejné téma (rozdělená společnost):

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3978226

Poslal jsem mu na mail svůj blog na stejné téma jako podnět.

https://zamboch.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=646621

Za 20 minut přišla odpověď, které si vážím:

"Díky. Hodně pravda. Poněkud méně výrazně jsem se pokoušel říci totéž. Zdravím CH"

0 0
možnosti

Hluboký omyl drtivé většiny komentátorů prezidentských voleb

Porážka slušnosti, vítězství hulvátství, vítězství ruského vlivu, vítězství xenofobie -iracionálního strachu z uprchlíků, porážka lidského přístupu k uprchlíkům? Ne! Šlo o pouhou komplexní personální volbu ze 2 lidí.

Jsme svědky smršti komentářů k prezidentským volbám, kde jednotliví komentátoři zajímavě a se zaujetím rozebírají, co národ podle nich svou volbou řekl, co odmítl, proč byl zvolen či nezvolen ten či onen, co rozhodlo, co byl nejdůležitější aspekt, podle kterého se lidé rozhodovali.

Hluboce s nimi nesouhlasím, velmi se mýlí.

Byli jsme totiž svědky volby personální mezi 2 kandidáty na prezidentskou funkci. Šlo v podstatě o situaci, kdy je vypsán konkurz na funkci a v porotě sedí celý národ.

Výsledek takové volby je u každého z porotců dán KOMPLEXNÍM hodnocením, zda se kandidát hodí na tuto funkci. Takové hodnocení ma spoustu aspektů - volební program (co chce kandidát ve funkci dělat), jeho zkušenosti s podobnou činností, jeho vzhled, charakterové vlastnosti, morálka, zdravotní stav, komunikační schopnosti, přehled o oboru, inteligence, sociální inteligence,...

Každý z porotců má své priority a představy, co takový kandidát má splňovat, jiné, na některé aspekty klade velký důraz, některé jsou pro něj naprosto zásadní a téměř neopominutelné, jiné zase někdy i naprosto nepřijatelné a ihned vyřazující.

A každý také po svém rozhoduje, nakolik kandidát tuto konkrétní prioritu splňuje. Ani na tom se samozřejmě porotci nemusí shodnou.

Nakonec se každý z nich podle mixu svých kritérií rozhodne, který kandidát je na funkci vhodnější,.

Nebo se rozhodne, že pro něj jsou oba kandidáti zcela nepřijatelní (a nejde volit).

Je hloupou fikcí, že na základě KOMPLEXNÍHO výsledku volby u každého člověka lze rozklíčovat jednotlivé klíčové motivy a jejich váhu v celkovém hodnocení, jedná se o směs pocitů, jak na vás kandidát působí, jak vnímáte řeč těla, její soulad s obsahem slov, důvěryhodnost, schopnosti reálně svůj program

0 0
možnosti

prosadit, temperament, sebedůvěru, schopnost být leaderem a přesvědčovat a racionální uvažování o programu kandidáta a jeho prioritách.

Výsledkem je, že volím prvního nebo druhého či žádného kandidáta.

Nejdu k volbám, protože mě žádný neoslovil tak, abych tomu věnoval čas, nebo jsou oba nepřijatelní, nebo pro mne volba prezidenta není důležitá atd...

Většina komentátorů však ve svých komentářích bezděčně prozrazuje vlastně jen svoje priority, své klíčové hodnoty. Jako kdybychom je měli všichni stejné. A z komplexního hodnocení usuzuje zcela nesprávně na jednotlivosti.

A protože (zdá se mi) pro většinu z nich jejich favorit nevyhrál - na základě toho hodnotí svou optikou koho národ preferuje. Můžeme se dočíst plno osočování národa - o obdivu národa k hulvátství a hulvátům, o národní xenofobii, o neúctě k slušnosti, obdivu ke lhaní, nedostatku respektu k hodnotám západního světa, podlehnutí vlivu Ruska.

Nic z toho není pravda, každý to má zcela jinak i když nakonec volí stejného člověka.

A dokonce ani dodatečné průzkumy a dotazy na preference u konkrétních lidí toho mnoho nezjistí.

Volba je namíchaný koktejl, u kterého lidé často nedokáží rozklíčovat směs myšlenek a pocitů, které je vedou k tomu, že jim buď chutná více či méně než jiný koktejl. Jde do značné míry o intuici danou celoživotní zkušeností s nejrůznějšími lidmi. Navic je to koktejl dobový - pocit a informace v dané chvíli.

Proto je třeba uznat volbu s pokorou. A nepitvat s pýchou rozumově její důvody - jsou prakticky nezjistitelné.

Ano. "Nic nekončí, jedeme dál" . S novým staronovým prezidentem.

Blábolů, proč jsme většinově zvolili právě tohoto a jací proto jsme, se dočteme ještě spoustu. Byla to třeba pro mne tak trochu Sofiina volba a národ ji přišel rozhodnout v nečekaně velkém počtu. O to více by měli poražení respektovat výsledek.

0 0
možnosti

Smutné, když se člověk takto vyjadřuje o většině z těch voličů kterým stálo za to jít volit prezidenta. Možná mnohé pochopíte, když si přečtěte můj velmi úspěšný poslední blog Hluboký omyl drtivé většiny politických komentátorů prezidentských voleb.

0 0
možnosti
Foto

Výborné, pobavilo. Karma!;-D

6 2
možnosti
JR

J15a60n 72R22i49c65h20t98e59r

13. 2. 2018 14:52

Podle jakéhosi průzkumu až 15% Zemanových voličů jej volilo ne proto, že by jím byli nějak uchváceni, ale proto, že byli tak znechuceni tou vulgární a agresivní antikampaní, kterou proti němu vedli už léta jeho odpůrci, že mu dali hlas jaksi "natruc".

A přiznám se, že já jsem jeden z nich. Za prohru p. Drahoše mohou lidé jako jste vy, pane Zieglere.

7 5
možnosti
JK

1.) Samozřejmě že za prohrou p. Drahoše nemůžou lidé jako je pan Ziegler,

tak jednoduché to ve volbách fakt není.

2.) Že jste volil Zemana natruc kvůli kampani proti němu.. to by bylo celkem

k pláči. Ale obávám se, že nám tady jenom účelově lžete.

Podle vašich názorů tady na diskusích idnes by se mohlo zdát, že je to jinak.

Tj. že vám spíše daleko více vyhovuje proruský a pseudolidový pan Zeman,

než nějaký proevropský intelektuál pan Drahoš. .. A s tím se nedá nic dělat,

na to máte samozřejmě právo.

Naštěstí jsou ale ty proevropské a protiruské tlaky tak silné, že je ani nějaký proruský Zeman nemůže moc zvrátit. Kor ne z pozice prezidenta a kor ne z pozice, kdy jasná většina poslanců našeho parlamentu má na vlivu Ruska (a Číny) v Čechách naprosto opačný názor než jaký má Zeman.

Takže holt jste si jen zvolili takového staronového fackovacího panáka... na další volební období. Trefuje se do něj opravdu dobře.. a celkem si to zaslouží. Tak si to všichni takto ještě pár let užijeme.. ;-)

3 3
možnosti

Taková definice přičleňuje tuto species ke skupině, které nezbývá než zemřít, neboť není možné při mé chabé znalosti genetiky s příslušností k ní nic dělat. Pochybuji, že by se autor pokusil její zástupce geneticky zušlechtit. Bude se s ní muset potkávat a to mu nezávidím. Přitom je to tak jednoduché. Drahoš prohrál, protože dostal méně hlasů.

3 0
možnosti
ES

Takhle kvičí prase které prohrálo.Ale máte smůlu že je nás víc a proto s námi vždy prohrajete ,tak jako prohráli praví neandrtálci s homo sapiens.

5 3
možnosti

;-DR^jako satira výborné;-D

3 1
možnosti
VB

Perfektní. Ano, říkám si, co je to za lidi, se kterými žiji v téhle zemi.

4 4
možnosti
Foto

Moc mě baví ta neschopnost prohrané strany tuto porážku přijmout. Ta neustálá touha dávno po volbách pořád upozorňovat druhou stranu jak je blbá nebo stará. Co trochu sebereflexe a řešit proč prohraná strana nevyhrála?

8 2
možnosti