Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J20a33n 85K68r53u40p29k70a

29. 10. 2018 21:02

Pravdou je, že ČSR v podstatě neřešila sociální problémy, panovala velká bída a problémy národnostních menšin byly upozaděny (a nakonec slovy Beneše byly "vylikvidovány"). Za to si ale vytvořila velkou skupinu existenčně závislých skupin obyvatelstva: úředníků, sokolů či bývalých legionářů. Zbytek byl v podstatě póvl živořící na minimálních dávkách základních potravin. Zkorumpovaná politická garnitura pak razila tezi, že je třeba přečkat ubohý život, aby bylo lépe. Masaryk to věděl, ale nemohl své celoživotní dílo veřejně nazvat nesmyslem, což mu vytýkal jeho syn Jan - mimochodem monarchista.

0 0
možnosti
JZ

Češi ovšem byli pěkní pokrytci, když v případě Sudet a Těšínska uplatňovali právo historické, kdež to v případě horních Uher potažmo Slovenska, které historicky přes tisíc let bylo součástí Uherského království právo národů na sebeurčení, akorát se jaksi Slováků zapomněli zeptat, v jakém státě chtějí žít. :-)

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

0 0
možnosti
JR

J42a37n 82R96á76ž

28. 10. 2018 15:59

Trochu pro někoho sporných faktů do diskuze:

Masaryk při obhajobě své vize nového státu, zejména Wilsonovi lživě tvrdil, že nový stát má vzniknout na území, na kterém žije národ Čechoslováků, což bylo podporováno ve Francii zveřejněnou tezí francouzského generála Štefanika, že Češi jsou historicky Slováci a Slováci Češi, tedy že jsou jednotným národem. Na základě lži o existenci Československého národa Wilson svým vlivem podporoval vznik nového státu, kdy zejména Británie a Itálie byly proti.

Británie například souhlasila až v roce 1920 se vznikem Československa, když naše vláda dokázala, že je schopna hájit svoje představy o novém státu nekompromisně a za pomoci vojenské síly, což zejména ve sporu s Maďarskem o Slovensko a s Polskem o Těšínsko (vlastně o Ostravu s jejími doly a strategickou železnici na Slovensko), i vojenským potlačením snahy o sebeurčení Němců v pohraničí, hrálo rozhodující roli, např. i při vytyčování nových hranic státu.

A Masarik nebyl takový, jak nám ho jeho glorifikátoři popisují, neb nejednal vždy férově. Např. když po roce 1918 odmítl přiznat Slovensku vlastní administrativu, sněm, soudy a Slovenčinu jako úřední řeč na Slovensku, k čemuž se v Pittsburské dohodě v květnu 2018 krajanským spolkům v USA, které ho podporovaly i finančně, zavázal.

2 0
možnosti
Foto

Již tehdy se hledělo na životní prostředí, tedy fabriky které ho znečišťovaly se stavěly na našem území, což bylo z tohoto důvodu mínus, ale pro naši pozdější existenci velké plus, až do dnešní doby, kdy jsme se jich zbavili a to ne z důvodů zlepšení ovzduší, ale nesmyslným předáním různým, většinou cizím firmám, které je brzy zlikvidovaly, tím přišly o konkurenci a my ztratili soběstačnost.Rv

Článek pěkné počteníčko a kus pravdy, zase jednou...

2 2
možnosti
JH

Jj, třeba taková Škoda Mladá Boleslav, jak ta byla za socialismu úžasne konkurenceschopná i na Západě a proto ji hned po koupi nechal Volkswagen zlikvidovat....:-(

2 0
možnosti
Foto

Námět: Možná by vás lépe kompenzoval blog na vámi od pana Vlka. :-)

0 0
možnosti
OF

Pavel,pro si nevezmeš na noc Rohypnol, místo toho teď tvrdě útočíš na autora.

V mnohém má pravdu.Ne ve všem....promiň že ti týkám, ale většinou z tebou souhlasím.:-)

1 1
možnosti
Foto

Nějak dnes po probdělé noci nemám motivaci komentovat dílčí, mně neladící, formulace. Jen mám potřebu říct k celkovému vyznění, že vás, milý autore, jaksi nechápu. Historikem asi nebudete, neboť tak závažných excesů byste se nemohl dopustit, takže zřejmě z pozice roajalisty dštíte oheň a síru na uspořádání po R-U a 1. republiku posíláte na dno možné existence. No jo, jenže pokud to tu komunisti podělali a 1. republika byla proti nim zlatá, tak to to za jejich vlády muselo být ještě pod tím dnem, zřejmě na úrovni prvobytně pospolné společnosti.

Asi vás dnešní den silně aktivoval a jeho oslavování vyvolalo výrazné zvýšení adrenalinu, který potřebujete kompenzovat. Prosím....

Ale ten váš "produkt" ani se zohledněním této možnosti není moc čtivý a akceptovatelný. Ale když vás to baví...

Já nemhu jinak, než: RvRvRv

4 2
možnosti
OF

„....A kapusta rzecze smutnie:

"Moi drodzy, po co kłótnie,

Po co wasze swary głupie,

Wnet i tak zginiemy w zupie!...

;-D

Lepší charakteristiku česko- polských vztahů od roku 1918 dosud jsem nenašel.

1 0
možnosti
OF

Pane Hrdličko, o Těšínsku už ani slovo, jste naprostý diletant...;-D

A vznik hranice na Dunaji, to už jde mimo chápání každého člověka s IQ na 75-

1 1
možnosti
JH

OK, rozdrtil jste mě protiargumenty:-). Obzvláště důkladně jste vyvrátil tvrzení, že Těšínsko bylo od 14 století součástí Koruny české.:-)

1 0
možnosti
OF

František Josef to neměl jednoduché. Chtěl se korunovat českým králem....ale.-

Velkoněmecká strana /20% ve volbách....?/ reprezentována právě níže zmíněným

Schonererem chtěla aby Rakousku vládli....... Hohenzollerni...nikoli Habsburkové...

France Josefa cestou do Liberce často vítaly nikoli červenobílé rakouské vlajky ale červenožulutočerné německé vlajky.

Díval jsem se na Einsteina, snad rok pobýval v Praze, jeho ženě se prý nelíbila dusná atmosféra ve společnosti, ne li přímo česko-německý boj....

Já si myslí, že za rozbití Rakouska a vznik naší republiky, může, kromě 1.světové války i politika " pangermánů"- Chudák Franc Josef.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS