Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O98t26a 21L63ö80b31l

25. 7. 2019 12:55

Hezky jsi to napsal Miroslave, ale celá tato honba ve vesmíru byla složitější. Na Phönixu bylo běželo minulý týden, vzhledem k tomu výřočí mnoho dokumentů. Byl to skutečný souboj mezi USA a SSSR.

0 0
možnosti
PS

Když ve stínu okupace, tak mne napadá...skvělý tah. I M.Albrightová přiznala, že se nás USA v roce 1968 nezastaly, naši "spojenci".

Když nyní ponecháme ideologii a politiku stranou - 50 let je dosti dlouhá doba od prvního přistání a za tuto dobu se s naší kultivací Měsíce stalo jako co? Proč již nejsou na Měsíci základny pro případné majetné turisty? Nebo pro vědecká pracoviště především? V historii lidstva byly vždy doby od první myšlenky či od prvního zhmotnění až k realizaci podstatně kratší. Jaké je logické, vážné a určité vysvětlení proč se hrneme kamsi daleko, když na obloze nám jasně svítí planeta a vyzývá nás k návštěvě. Ovlivňuje moře (příliv - odliv), ovlivňuje lidi (jsme 70 procent voda) a kdo ví, co ještě Měsíc má ve Vesmíru za funkci. Ani za 50 let to nevíme...

1 1
možnosti
JL

CSSR bylo v roce 1968 clenem NATO pane Skacele? Spojenci, cleni stejneho vojenskeho paktu jako Cs. republika byli tenkrat ti, kteri poskytli "bratrskou" pomoc! Poskytli komu? No prece tem kteri je zvali, lide jako Pich-Tuma, Ladislav Macha atd.

3 0
možnosti
Foto

Karma. R^R^R^ Ono to skutečně bylo ve stínu ruské okupace. A rozdíl mezi normální svobodnou společností a agresivní říší nesvobody, rozpínavou, sobeckou, do sebe zahleděnou, je dodnes do očí bijící.

7 0
možnosti
Foto

V době přistání na Měsíci se už žádná sovětská okupace ČSSR nekonala, Rozhodoval snad v Šumperku sovětský velitel o povolení výstavby studně?

Naopak končila porážkou Amíků agrese ve Vietnamu.

Nešlo o dobytí Měsíce, protože bylo mezinárodní dohodou stanoveno, že Měsíc si nikdo nesmí přivlastnit.

A musíte rozlišovat mezi výhodnosti směny mezi jejími účastníky a pozitivními a negativním externalitami, tedy dopady na třetí nevinné strany. Jjný způsob vynaložení těch peněz by mohlo mít daleko větší význam pro lidstvo, třeba program likvidace jaderných raket a zbrání.

1 8
možnosti
PM

P18e38t27r 33M81u29n31z25a33r

19. 7. 2019 14:58

Jistě, podle pana Řezníka jsme nebyli ani za války okupováni Němci. Pan Řezník je prostě hlava.

10 0
možnosti
JN

J26o22s67e38f 39N73i63k29l

19. 7. 2019 11:24

Skvěle napsáno.... Američané zanedlouho oslaví i jiné prvenství a to 6. a 9. srpna.

1 1
možnosti
DR

Tak to už nejspíš tolik chvalozpěvů nebude.

1 2
možnosti
JH

Jako je kdyby Sověti dokázali přistát na Měsíci, tak jedině, co by tam provedli, by bylo jen položení busty Lenina do měsíčního prachu?

Vynaloží obrovské náklady, dostanou se na Měsíc, stojí na jeho povrchu... A ani se neshybnou, aby nabrali pár kilo kamenů?

Vždyť by to mělo nesmírný význam, nejen vědecký, ale i prestižní. Naopak, kdyby to neudělali, svět by se jich pobaveně tazal, co jim, probůh, bránilo. Jen by se byvali zesmesnili, kdyby s žádnými vzorky neprileteli.

1 4
možnosti
JH

Minusar by samozrejme dokázal naprosto logicky zdůvodnit, že by někdo už stal na měsíčním povrchu a neshybl by se pro pár vzorků. Protože minusar přece není žádný ideologicky fanatik:-)).

0 1
možnosti
DR

Díky za moc krásnou pohádku o hodném zajíci a zlém vlku. Pobavil jsem se. R^

4 9
možnosti
MM

Vy jste mě také pobavil, jako vždy. ;-D

6 0
možnosti
LB

Pan Václavek hloupě lže, je to stará písnička o nenávisti k jednomu a nekritickému obdivu k druhému.

Americký vesmírný program jednoznačně přinesl nejvíce vědeckých poznatků ze všech vesmírných programů.

Sovětský vesmírný program však samozřejmě přinesl mnoho vědeckých poznatků také, z toho, v čem se odlišoval od amerického a přinesl zde mimořádné poznatky, které američané neměli jak dosáhnout, připomeňme například zkušenosti s dlouhodobým pobytem lidí na oběžné dráze. Z meziplanetárních misí připomeňme sondy Věněra, které dokázaly přistát na Venuši a vysílat odtud vědecká data.

Sovětský lunární program s lidskou posádkou nebyl zrušen kvůli ekonomické, technické nebo "morální" neschopnosti dosáhnout úspěchu, nýbrž kvůli rivalitě dvou konstrukčních týmů s různým pojetím této mise, přičemž pro žádnou variantu nepadlo včasné jasné rozhodnutí a potřebná podpora. Oba týmy tudíž nespolupracovaly a považovaly se za konkurenty, přičemž pouze jejich spojeným úsilím by mohl včas vzniknout životaschopný projekt. Proto nakonec vyvinutá raketa N1 trpěla neduhy a po její čtvrté havárii při zkušebním startu už do ní SSSR odmítal dál investovat. Kdyby dál investoval, raketa by samozřejmě létala. Dnes létají alespoň její renomované motory v soukromých kosmických nosičích Jeffa Bezose.

Stejně tak je nebetyčná pitomost psát, že sovětský kosmonaut měl na Měsíci pouze zapíchnout vlajku a letět zpět. Byly připravovány experimenty na povrchu, odběr vzorků a jejich dovezení zpět na zemi, uvažovalo se i o vozítku nikoli nepodobnému "roveru", který použili Američané.

7 1
možnosti
LB

Jen upřesnění: Ty Antaresy s modernizovanými motory z ruských kosmických nosičů létají pod značkou Orbital Sciences Corporation, ne pod Jeffem Bezosem.

1 0
možnosti
OZ

Jestlipak zase přijde Standa Nováků s tím, že se učil ve škole, že je na Měsíci obrovská přitažlivost(přeci řídí přílivy a odlivy na Zemi), takže i kdyby se tam ten prolhanej amík dostal, už by se nemohl vrátit zpět ;-D;-D;-D to fakt ten umělec a místní exot napsal;-D

10 0
možnosti
RW

Škoda, že autorova nenávist zničila článek, který mohl být celkem hezký. Lež jako "Gagarinův žabí skok nad atmosféru", nebo snižování mezinárodní význam sovětského vesmírného programu hodně vypovídají o autorovi. Proč autor presentuje něco co je v příkrém rozporu i s názory členů US vesmírného programu???

A ohledně mezinárodního vesmírného programu SSSR by si autor měl něco nastudovat třebo o projektu Sojuz-Apollo, Magion, nebo o tom kdo a na základě čeho se podílel na vývoji a výrobě marsovských roverů...

Taky nemám rád SSSR, ale lhát kvůli tomu určitě nebudu.

5 0
možnosti