Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J83i16r41i 45T36i79c29h75y

17. 12. 2021 15:33

Neprezkoumal jsem presnost udaju pisatele, nicmene skutecnost je takova, ze v prubehu valky Soveti nesmirne predstihli Nemce ve vyrobe tanku, letadel, del a mnoho dalsich vyrobku potrebnych ve valce,

0 0
možnosti
JZ

J95a41n 24Z83i12e25g78l11e90r

17. 12. 2021 16:07

Ano, a hlavně díky surovinám dodaných ze Západu.

0 0
možnosti
JZ

J69a66n 97Z84i50e45g10l45e16r

17. 12. 2021 14:49

Jenom ještě dodávám

Pravdou je, že například 58 % všech vojenských aut, které používali na frontě Sověti, byla vozidla americké výroby. Těch jim Američané dodali přes 400 tisíc. Osvědčily se nejenom jako účinný prostředek pro rychlou přepravu pěchoty, ale i jako podvozky pro vyhlášené raketomety Kaťuše a jako tahače děl.

Auta Studebaker ocenil jako vynikající též německý polní maršál Erich von Manstein, protože na rozdíl od německých a sovětských dokázala jezdit i v těžkém terénu, a pomohla tak urychlit postup rudoarmějské pěchoty při rozhodujících ofenzivách. Studebakery, dodge a džípy tvořily většinu aut používaných za války Rudou armádou. Ta měla ve výzbroji též sedm tisíc obrněných transportérů, které všechny pocházely z USA, protože v Sovětském svazu se tenkrát nevyráběly.

Důležité byly i dodávky letadel, které tvořily více než 20 % sovětských bojových letounů. Americkou stíhačku Bell P -39 Airacobra vyměnila za domácí stroje mimo jiných i letecká esa Grigorij Rečkalov (61 sestřelů) a Alexandr Pokryškin (59 sestřelů).

Klíčové byly americké dodávky potřebných surovin, materiálů a potravin, bez kterých by Sověti nebyli schopni produkovat tanky, děla, letadla a další zbraně a ani vést válku. Nedostatek paliva pomohlo vyřešit 2,5 milionů tun ropných produktů. Letecký benzín použitý sovětským letectvem pocházel většinou ze Spojených států amerických. Z 2,3 milionů tun americké oceli vyrobili Sověti 70 tisíc skvělých tanků T-34. Zásilky aluminia činily 229 000 tun a s tímto množstvím sovětská výroba tanků a letadel vystačila dva roky. Rudá armáda také obdržela 423 000 polních telefonů a desetitisíce bezdrátových stanic. Sovětský svaz dostal materiál a stroje a zařízení pro rafinérie ropy, baterie, stany, padáky atd. Vojáci Rudé armády si obuli 15 milionů párů amerických vojenských bot.

1 0
možnosti
JZ

J17a40n 37Z55i42e43g60l84e46r

17. 12. 2021 14:49

Důležité byly také z USA dovezené potraviny, mezi nim 3,8 milionů tun konzerv vepřového masa, uzeniny, máslo, čokoláda, sušená vejce a další. Ty mimo jiné pomohly zachránit před smrtí hladem i obyvatele obleženého Leningradu a také umožnily vojákům Rudé armády zvítězit nad německým protivníkem. On toho totiž bojovník s prázdným žaludkem moc nesvede. Stalinův SSSR v té době přišel o svoje obilnice na Ukrajině a o to byly dodávky potravin ze Západu cennější.

Sovětské válečné námořnictvo se také rozrostlo o 595 lodí, včetně 28 fregat, 105 ponorek, 77 obchodních lodí, 22 torpédových člunů, 104 protiponorkových plavidel a jiných typů plavidel ze Spojených států amerických.

Z výše uvedených faktů je jasné, že americká pomoc SSSR nebyla zase tak bezvýznamná, jak tvrdili a stále se snaží někteří převážně komunističtí historici. Na druhé straně je třeba objektivně uznat, že dodávané tanky - americké Shermany a britské Matildy - neměly tak vysokou bojovou úroveň jako sovětské T-34. Je rovněž pravdou, že Sovětský svaz za zmíněné dodávky platil, i když Rusko jako nástupní stát za ně stále dluží Američanům na 700 milionů dolarů.

0 0
možnosti
Foto

J71o82s32e91f 40B26á77r52t35a

17. 12. 2021 13:25

Nedávno byl v televizi západní dokument o bitvě u Moskvy a bylo uvedeno, že kvalitní a přesné motory německých tanků s letními mazivy vyřadila z boje ruská zima.

0 0
možnosti
VV

Ale ono to bylo v rijnu a ta zima se projevovala hlavne blatem.

0 0
možnosti
PN

Asi hodne dobry matros, kdyz tvrdite, ze u Moskvy v roce 1941 vyhrali Britove a gerojove z USA. Nejdrive jsem si rikal, jestli nahodou neni 1. duben a ejhle, neni.

0 0
možnosti
PN

P40e41t38r 17N23e77d35v81ě16d

16. 12. 2021 21:20

......pak je třeba říci, že ono vítězství a to jak u Moskvy, ale porážka nacismu jako takového, bylo vítězstvím společným, nikoliv pouze Sovětským, potažmo ruským.

Zdroj: https://vaclavek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780494

Jaký je rozdíl mezi výše uvedenýmy slovy a těmito:

"Drazí přátelé, nikdy jsme nerozdělili vítězství na naše a vítězství někoho jiného. Vždy si budeme pamatovat pomoc od spojenců: Spojených států amerických, Velké Británie, Francie a dalších národů protihitlerovské koalice, plus německých a italských antifašistů."?

Snad jen to, že Putin předběhl autora o takových 17 let....

3 0
možnosti
AN

A96l19e53š 19N95o42v14á16k

16. 12. 2021 20:55

Ve skutečnosti byly německé tanky nekonkurenceschopné. Němci použili svou pověstnou důkladnost, tím se ale jejich zbraně dost prodražily. Rusko vyrábělo tanky z méně kvalitních materiálů, ale vzhledem ke krátké životnosti tanku to stačilo...

4 0
možnosti
Foto

Všeobecně německo mělo spoustu skvělejch zbraní na papíře a do konce války bez sériové výroby. Klasikou bylo třeba letectvo, které před vypuknutím války předvádělo a slibovalo Hitlerovi spoustu nereálného. Ernst Udet pak odpovědnosti utekl sebevraždou... (konspiračkám, že ho nechal zavraždit Goring nevěřím)

0 0
možnosti
JH

P.S. jestliže prý byly západní a sovětské tanky tak srovnatelné, tak proč měli Němci šok z těch sovětských a proč při konstrukci Panthera napodobovali T-34 a nikoliv Shermana nebo Matyldu?

2 0
možnosti
VV

Vy jste asi v zivote nevidel zadneho tigra , panthera ci jiny nemecky tank, jinak byste takovy nssmysl nemohl napsat.

T je jakobyste napsal, ze HD napodoboval Jawu.

0 1
možnosti
JH

Hm, zas tak špatné jako předchozí blog to není, politickou karmu asi dostanete každopádně. Že vítězství nad Osou bylo společným dílem, také není třeba pochybovat, že dodávky SSSR velice pomohly, také ne.

Ale ta mysteriozní německá invazní flotila prý plující dobýt Murmansk a prý zničená Brity. V životě jsem o tom nečetl, nikde o tom ani zmínka. Co to má být?

Rovněž by se hodil odkaz na ty tanky u Moskvy, jestli skutečně 75% bylo angloamerických. Vzhledem k tomu, že u Moskvy se bojovalo dřive než Amerika byla vstoupena do války, pochybuji, že by takový objem sami Britové stihli. Výroba v SSSR byla z velké části v místech, kam se Němci nedostali ani na dohled (Ural, Sibiř...), tam výroba včetně tanků pokračovala dál.

Že by dobytí Moskvy znamenalo pád SSSR, proč? Reich se k Moskvě dostal sice po oslnivých vítězstvích, zato však vyčerpán, s neúnosně protaženými zásobovacími liniemi a hlavně, Moskvou Rusko ani SSSR nekončilo. O jistém Napoleonovi a jeho obsazení Moskvy jste, předpokládám slyšel? Do pár měsíců jeho armáda neexistovala...

Lend-lease velice urychlil postup RA na západ, leč v roce 1941 byl jeho objem cca 2% objemu celkového. logicky, protože až do prosince byla v boji jenom Velká Británie (vč. dominií, kolonií a vojáků z okupovaných zemí), měla své vlastní starosti a tak rychle zavést masové dodávky nebylo možné.

Jestli Putin takhle oddůvodňuje své nároky, tak je to špatné, ale kde to činí? Můžete dát odkaz?

7 0
možnosti
ZZ

Máte sice pravdu, ale vaše názory se, do zdejší diskuze, jaksi nehodí.

;-)

0 0
možnosti

Objektivní vojenští komentátoři se shodují v tom, že velký význam měly především dodávky nákladních aut a džípů. S tanky to tak divoké nebylo, zejména ne v roce 1941, první oficiální nasazení bylo v prosinci.

Pod Moskvou na sovětské straně bojovalo v různých fázích operace vždy kolem stovky britských tanků, jejichž význam byl v tom, že šlo o Valentiny a Matildy, charakterizované jako střední nebo těžké, kterých měli Sověti málo. Uvádí se, že v této kategorii tvořily britské tanky zhruba třetinu všech tanků na frontě. Určitě to svou váhu mělo, ale je to takřka opačný poměr, než Vašich 75%, co "vyhrálo" bitvu o Moskvu.

Přidávám odkaz na zdroj, který se staví spíše na stranu západních Spojenců resp. pravdy, takže ho pro účely této diskuze považuji za Vám nakloněný:

https://www.valka.cz/13455-Ekonomicka-situace-SSSR-v-prubehu-1941-42-a-spojenecka-pomoc-Lend-Lease-dil-9

9 0
možnosti
Foto

Skvělé, tohle opravdu vítámR^V

1 0
možnosti
LP

Přesně tak. Já myslím, že i tomu Dostojevskýmu diktoval co psát nějaký evropský liberální demokrat. A vsadil bych se, že takový Mendělejev by bez demokratického vybavení ze západu byl úplně v 5iti.Rv Vám samozřejmě karma pane autore. I za ten neohrožený antikomunistický odboj v posledních 25 let.R^

3 1
možnosti